Pasztet z cukinii z dodatkiem sera żółtego to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Łatwy do przygotowania, doskonały na kanapki, a także jako dodatek do obiadu. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie tego pysznego dania!
Jak zrobić idealny pasztet z cukinią z serem żółtym?
Idealny pasztet z warzyw wymaga odpowiedniego przygotowania składników i doprawienia. Warzywa należy zetrzeć na dużych oczkach tarki, nasolić i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, ser, bułkę tartą i przyprawy, aby uzyskać jednolitą masę, a następnie pieczemy pasztet przez godzinę w 170 stopniach Celsjusza. Dokładne proporcje i przepis na pasztet z cukinii znajdziesz poniżej.
Jakie przyprawy warto dodać do pasztetu z cukinii?
Oprócz oregano i natki pietruszki, możesz dodać tymianek, bazylię, paprykę słodką czy wędzoną, aby nadać pasztetowi dodatkowy smak i aromat.
Czy można dodać inne warzywa do pasztetu?
Tak, możesz dodać inne warzywa, takie jak papryka, pieczarki czy szpinak, aby wzbogacić smak pasztetu.
Jak przechowywać pasztet z cukinii?
Pasztet po upieczeniu i wystudzeniu należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 4-5 dni.

Przepis na pasztet z cukinii
składniki
- 2 duże lub 3 średniej wielkości cukinie (1,2 kg)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 120 g sera żółtego (gouda lub cheddar)
- 100 g bułki tartej
- 40 g oleju lub roztopionego masła
- 2 łyżeczki musztardy
Przyprawy i zioła:
- natka pietruszki
- oregano
- sos sojowy
- sól
- pieprz
przygotowanie
- Cukinię umyj lub obierz ze skórki (ja zostawiłam skórkę). Marchew i pietruszkę obierz.
- Cukinię, marchew i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a następnie wymieszaj z 1 łyżeczką soli i odstaw na 20 minut. W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Nasolone warzywa po 20 minutach odciśnij z wody (rękoma) - im więcej wody odciśniesz, tym pasztet będzie smaczniejszy.
- Następnie do warzyw dodaj pokrojoną cebulę, przetarty czosnek, starty ser żółty, bułkę tartą, olej (lub roztopione masło) i musztardę. Dopraw posiekaną świeżą natką pietruszki, oregano, sosem sojowym, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, po czym przełóż do formy - polecam użyć keksówki o długości 20 cm.
- Pasztet piecz przez godzinę w 170 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, aby stężał.
Zobacz również inne polecane przepisy z cukinią:
- placki z cukinii i marchewki
- pizza na spodzie z cukinii
- pulpety z kaszy jaglanej w sosie z cukinii
- młoda kapusta z cukinią i ziemniakami
- cytrynowe ciasto z cukinią
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


