Strona główna PrzepisySkładnikWarzywaPasztet z cukinii – przepis z serem żółtym

Pasztet z cukinii – przepis z serem żółtym

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Pasztet z cukinii - przepis z serem żółtym

Pasztet z cukinii z dodatkiem sera żółtego to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pasztetów mięsnych. Łatwy do przygotowania, doskonały na kanapki, a także jako dodatek do obiadu. Sprawdź przepis i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie tego pysznego dania!

Jak zrobić idealny pasztet z cukinią z serem żółtym?

Idealny pasztet z warzyw wymaga odpowiedniego przygotowania składników i doprawienia. Warzywa należy zetrzeć na dużych oczkach tarki, nasolić i odcisnąć z nadmiaru wody. Dodajemy jajka, ser, bułkę tartą i przyprawy, aby uzyskać jednolitą masę, a następnie pieczemy pasztet przez godzinę w 170 stopniach Celsjusza. Dokładne proporcje i przepis na pasztet z cukinii znajdziesz poniżej.

Jakie przyprawy warto dodać do pasztetu z cukinii?

Oprócz oregano i natki pietruszki, możesz dodać tymianek, bazylię, paprykę słodką czy wędzoną, aby nadać pasztetowi dodatkowy smak i aromat.

Czy można dodać inne warzywa do pasztetu?

Tak, możesz dodać inne warzywa, takie jak papryka, pieczarki czy szpinak, aby wzbogacić smak pasztetu.

Jak przechowywać pasztet z cukinii?

Pasztet po upieczeniu i wystudzeniu należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 4-5 dni.



Przepis na pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii - przepis z serem żółtym

Pasztet z cukinii z serem żółtym

Drukuj
Proporcje na: keksówkę Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 31 głos/y )

składniki

  • 2 duże lub 3 średniej wielkości cukinie (1,2 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 120 g sera żółtego (gouda lub cheddar)
  • 100 g bułki tartej
  • 40 g oleju lub roztopionego masła
  • 2 łyżeczki musztardy

 

Przyprawy i zioła:
  • natka pietruszki
  • oregano
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz

przygotowanie

  1. Cukinię umyj lub obierz ze skórki (ja zostawiłam skórkę). Marchew i pietruszkę obierz.
  2. Cukinię, marchew i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a następnie wymieszaj z 1 łyżeczką soli i odstaw na 20 minut. W tym czasie cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  3. Nasolone warzywa po 20 minutach odciśnij z wody (rękoma) - im więcej wody odciśniesz, tym pasztet będzie smaczniejszy.
  4. Następnie do warzyw dodaj pokrojoną cebulę, przetarty czosnek, starty ser żółty, bułkę tartą, olej (lub roztopione masło) i musztardę. Dopraw posiekaną świeżą natką pietruszki, oregano, sosem sojowym, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, po czym przełóż do formy - polecam użyć keksówki o długości 20 cm.
  5. Pasztet piecz przez godzinę w 170 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia, aby stężał.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne polecane przepisy z cukinią:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.