Wegetariański pasztet marchewkowy z orzechami włoskimi to przepis lekki i pełen smaku. Dodatek orzechów jest świetnym przełamaniem w smaku tego bezmięsnego pasztetu.
Jakie przyprawy pasują do pasztetu z marchewki?
Do pasztetu marchewkowego, oprócz soli i pieprzu doskonale pasuje lubczyk oraz oregano. Możesz również dodać ostrą paprykę, natkę pietruszki oraz mielony kminek.
Jak wykorzystać pasztet marchewkowy?
Pasztet z marchewki będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, czy na kanapki. Pasztet marchewkowy z orzechami włoskimi pysznie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Możesz podgrzać kawałek upieczonego pasztetu i podać go z sosem (np. z sosem jogurtowym) oraz ulubioną surówką.
Czy warzywny pasztet można mrozić?
Tak, warzywne pasztety nadają się do mrożenia. Pamiętaj, aby pasztet zamrozić po wystudzeniu.
Przepis na pasztet marchewkowy z orzechami
Zobacz również inne ciekawe przepisy z warzywami:
- panierowana cukinia z frytkownicy
- zupa ogórkowa ze świeżych i kiszonych ogórków
- pulpety z buraka i płatków owsianych
- pasztet z cukinii z serem żółtym
- surówka z rzodkiewką i surowym brokułem