Pasta z pieczarek i słonecznika do chleba! To pyszna i prosta w przygotowaniu pasta kanapkowa. Ma w sobie wiele smaku, a także wartości odżywczych.
Z czego zrobić pastę do chleba?
Pastę do chleba możesz zrobić z wielu składników! Najczęściej spotykane są pasty kanapkowe warzywne – na bazie ciecierzycy, suszonych pomidorów, awokado, bakłażana, czy też buraczków. Pysznie smakują również pasty do kanapek z pieczarek.
Jak zrobić pastę kanapkową z pieczarek?
Pastę pieczarkową ze słonecznikiem, na którą przepis znajdziesz poniżej, przygotujesz z odparowanych na suchej patelni pieczarek oraz zmielonych ziaren słonecznika. Dodatkami jest natka pietruszki, oliwa, a także sól i pieprz.

Pasta z pieczarek i słonecznika – PRZEPIS

składniki
- 200 g pieczarek
- 20 g ziaren słonecznika (2 łyżki)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka natki pietruszki (najlepiej świeżej, ale może być również suszona)
- sól, pieprz
przygotowanie
- Pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pieczarki podgrzewaj na suchej patelni przez około 5 minut, aby odparować wodę.
- Ziarna słonecznika zmiel (np. w młynku do kawy).
- Odparowane pieczarki wymieszaj ze zmielonym słonecznikiem. Dodaj oliwę. Całość dopraw solą i pieprzem.
Sprawdź inne przepisy na inne pasty do kanapek – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki