Prosty przepis na panierowane frytki z cukinii z parmezanem. Takie frytki to pyszna przekąska na imprezę, czy pomysł na kolację. Najlepiej smakują z ulubionym sosem.
Spis treści:
Jak zrobić frytki z cukinii?
Frytki z cukinii to słupki z cukinii w panierce. Aby je przygotować, oczyszczoną cukinię należy pokroić w słupki i posypać solą. Następnie każdy ze słupków maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. W mojej wersji do bułki tartej dodałam starty parmezan.
Tak przygotowane opanierowane frytki układamy na blasze do pieczenia, spryskujemy olejem i pieczemy. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, kiedy są chrupiące. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Jaką cukinią wybrać do przygotowania frytek?
Aby przygotować pyszne frytki z cukinii w panierce, wybierz młodą, małą cukinię. Taka cukinia ma najlepszy smak.
Jak długo piec panierowane frytki z cukinii?
Cukiniowe frytki piecz 20-25 minut w 190 stopniach Celsjusza. Frytki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Takie frytki możesz też przygotować we frytkownicy beztłuszczowej lub na patelni.
Z jakim sosem podać frytki z cukinii?
Frytki z cukinii możesz podać z sosem czosnkowym, tzatziki, ketchupem, sosem majonezowym, czy sosem miodowo-musztardowym. Tak naprawdę każdy sos pasuje do tych frytek!


Przepis na frytki z cukinii z parmezanem
Ile kalorii ma porcja panierowanych frytek z cukinii?
Z podanych proporcji otrzymasz 2 porcje frytek z cukinii z parmezanem. Jedna porcja ma:
- kalorie – 286 kcal
- węglowodany – 23,4 g
- białko – 13,4 g
- tłuszcze – 15,9 g
składniki
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- 30 g drobno tartego parmezanu
- pół łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju
przygotowanie
- Z cukinii odkrój końcówki, następnie cukinię umyj, przekrój na pół i pokrój w słupki. Słupki rozłóż (np. na talerzu) i oprósz solą.
- W jednej misce roztrzep jajko. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
- W drugiej misce wymieszaj 50 g bułki tartej, 30 g tartego parmezanu i pół łyżeczki oregano. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Każdy ze słupków cukinii maczaj w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej z parmezanem.
- Gotowe słupki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Spryskaj olejem.
- Całość piecz 20-25 minut w 190 stopniach Celsjusza.
- Podawaj z ulubionym sosem. Świetnie pasują też do świeżej sałatki.
Zobacz również inne przepisy z cukinii
- zapiekane roladki z cukinii
- panierowana cukinia z frytkownicy beztłuszczowej
- placki z cukinii i marchewki
- pasztet z cukinii z serem żółtym
- pizza na spodzie z cukinii
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
