Strona główna PrzepisyRodzaj daniaPrzekąskiPanierowane frytki z cukinii

Panierowane frytki z cukinii

podpis: Monika Jerzak
2 min (czas czytania)
Panierowane frytki z cukinii

Prosty przepis na panierowane frytki z cukinii z parmezanem. Takie frytki to pyszna przekąska na imprezę, czy pomysł na kolację. Najlepiej smakują z ulubionym sosem.

Jak zrobić frytki z cukinii?

Frytki z cukinii to słupki z cukinii w panierce. Aby je przygotować, oczyszczoną cukinię należy pokroić w słupki i posypać solą. Następnie każdy ze słupków maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. W mojej wersji do bułki tartej dodałam starty parmezan.

Tak przygotowane opanierowane frytki układamy na blasze do pieczenia, spryskujemy olejem i pieczemy. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, kiedy są chrupiące. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Jaką cukinią wybrać do przygotowania frytek?

Aby przygotować pyszne frytki z cukinii w panierce, wybierz młodą, małą cukinię. Taka cukinia ma najlepszy smak.

Jak długo piec panierowane frytki z cukinii?

Cukiniowe frytki piecz 20-25 minut w 190 stopniach Celsjusza. Frytki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Takie frytki możesz też przygotować we frytkownicy beztłuszczowej lub na patelni.

Z jakim sosem podać frytki z cukinii?

Frytki z cukinii możesz podać z sosem czosnkowym, tzatziki, ketchupem, sosem majonezowym, czy sosem miodowo-musztardowym. Tak naprawdę każdy sos pasuje do tych frytek!



Przepis na frytki z cukinii z parmezanem

Ile kalorii ma porcja panierowanych frytek z cukinii?

Z podanych proporcji otrzymasz 2 porcje frytek z cukinii z parmezanem. Jedna porcja ma:

  • kalorie – 286 kcal
  • węglowodany – 23,4 g
  • białko – 13,4 g
  • tłuszcze – 15,9 g
Panierowane frytki z cukinii

Panierowane frytki z cukinii z parmezanem

Drukuj
Proporcje na: 2 porcje Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 5 głos/y )

składniki

  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 30 g drobno tartego parmezanu
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju

przygotowanie

  1. Z cukinii odkrój końcówki, następnie cukinię umyj, przekrój na pół i pokrój w słupki. Słupki rozłóż (np. na talerzu) i oprósz solą.
  2. W jednej misce roztrzep jajko. Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  3. W drugiej misce wymieszaj 50 g bułki tartej, 30 g tartego parmezanu i pół łyżeczki oregano. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  4. Każdy ze słupków cukinii maczaj w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej z parmezanem.
  5. Gotowe słupki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Spryskaj olejem.
  6. Całość piecz 20-25 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  7. Podawaj z ulubionym sosem. Świetnie pasują też do świeżej sałatki.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy z cukinii


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.