Przepis na cukinię w panierce, ale w lżejszej wersji! Panierowana cukinia z frytkownicy beztłuszczowej wychodzi chrupiąca i jest doskonałą alternatywą dla smażonej cukinii w panierce. Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu, a także na lekką kolację lub przekąskę.
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od cukinii?
Aby panierka dobrze trzymała się plasterków cukinii, ważne jest, aby każdy plasterek osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Dodatkowo cukinię dokładnie obtocz w mące, co również sprawi, że panierka będzie lepiej się trzymać.
Jak zrobić panierowaną cukinię bez jajek?
Jeśli chcesz zrobić panierowaną cukinię bez jajek, wystarczy, że zamiast jajka użyjesz mieszanki z mąki pszennej i mleka roślinnego (lub wody). Świetnie sprawdzi się też mąka z ciecierzycy wymieszana z mlekiem roślinnym lub wodą. Taka mieszanka powinna mieć konsystencję roztrzepanego jajka.
Jakie przyprawy można dodać do panierki?
Do panierki możesz dodać różne przyprawy, aby nadać jej więcej smaku. Dobrym wyborem będzie mielona papryka, suszony czosnek, oregano, a także zioła prowansalskie. Oprócz przypraw, polecam także dodatek startego parmezanu lub płatków drożdżowych.
Przepis – panierowana cukinia z frytkownicy beztłuszczowej
Zobacz również inne przepisy z cukinią:
- pasztet z cukinii z serem żółtym
- placki z cukinii i marchewki
- surówka z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- sałatka z grillowaną cukinią
- ciasto cytrynowe z cukinią