Chcecie zaskoczyć gości w andrzejkowy wieczór? 🙂 Przedstawiam Wam pomysł na paluszki w formie kluczy, które na pewno zachwycą każdego. Oprócz wyglądu posiadają pyszny smak. Paluszki można również zrobić w tradycyjnej formie, czy tez nadać im własny kształt. Moje klucze posypałam solą i kminkiem, jednak w tej kwestii również można poeksperymentować – użyć sezamu, maku, czy też tradycyjnie samej soli 🙂
składniki
- 400 g mąki (u mnie orkiszowa)
- 10g cukru pudru
- 70g smalcu
- 100g masła
- 2 jajka
- sól (około 1/4 łyżeczki)
Dodatkowo:
- 1 jajko (do smarowania)
- kminek, sól
przygotowanie
- Mąkę, cukier puder i sól siekamy wraz ze smalcem i masłem, następnie dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto.
- Z ciasta formujemy lub wykrawamy klucze. Możemy również zrobić zwykłe paluszki.
- Paluszki smarujemy jajkiem, a następnie posypujemy solą i kminkiem.
- Pieczemy do zarumienienia (około 20-25 minut, zależnie od grubości i wielkości paluszków).
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).