Przepis na domowe pączki z budyniem z dodatkiem likieru Baileys. Pączki są puszyste, pięknie się smażą, a smak nadzienia jest niezapomniany!
Jeśli lubisz pączki z nadzieniem budyniowym, a do tego lubisz smak likieru Baileys, to ten przepis jest dla Ciebie. Nadzienie jest delikatne, z wyczuwalną nutą alkoholu, a także wanilii.
Sprawdź również inne ciekawe przepisy na pączki:
PRZEPIS – PĄCZKI Z BUDYNIEM BAILEYS
składniki
Składniki na ciasto na pączki:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży (letnie, maksymalnie 40 stopni Celsjusza)
- 240 ml mleka
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 80 g masła (rozpuszczone i ostudzone)
- 1 łyżka spirytusu lub wódki (ewentualnie soku z cytryny)
Dodatkowo do smażenia:
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Składniki na nadzienie z likierem Baileys:
- 180 ml mleka
- 140 ml alkoholu Baileys
- 1 żółtko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g proszku)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
składniki są na 15-20 pączków
przygotowanie
Jak zrobić ciasto na domowe pączki?
- Drożdże wymieszaj z 20 g cukru i 40 ml letniego mleka (cukier i mleko odbierz od całości odmierzonych składników). Pozostaw na 10-15 w ciepłym miejscu, aby rozczyn drożdżowy wyrósł.
- W tym czasie w dużej misce umieść 2 jajka, 3 żółtka i pozostałe 60 g cukru. Całość ucieraj przez 5-10 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Do utartych jajek i żółtek z cukrem dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, a także mąkę pszenną (w temperaturze pokojowej) i pozostałe 200 ml letniego mleka.
- Wszystkie składniki zagniataj energicznie przez około 10 minut (ręcznie lub mikserem/robotem), aż uzyskasz gładką i elastyczną konsystencję. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione i wystudzone masło oraz spirytus lub wódkę. Wyrób do połączenia składników.
- Zarobione ciasto na pączki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Ciepłe miejsce pozwoli drożdżom działać efektywniej.
Jak zrobić nadzienie do pączków z likierem Baileys?
- W tym czasie możesz przygotować nadzienie do pączków. W rondelku umieść mleko i podgrzewaj na małym ogniu. W tym czasie likier Baileys wymieszaj z żółtkiem, budyniem, cukrem i cukrem waniliowym.
- Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej do niego mieszankę z likierem Baileys i mieszając ponownie zagotuj, a następnie gotuj jeszcze przez minutę.
- Gotowy krem przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Jak uformować domowe pączki?
- Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
- Za pomocą szklanki wycinaj krążki o średnicy 7 cm.
- Gotowe okręgi ułóż na blasze lub desce posmarowanej olejem, zachowując odpowiednią odległość między nimi, aby miały miejsce na ponowne wyrośnięcie.
- Wykrojone okręgi przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Jak usmażyć domowe pączki?
- Do garnka z grubym dnem przelej olej rzepakowy – olej powinien mieć głębokość 4-6 cm. Olej zagrzej do temperatury około 170-180 stopni Celsjusza. Polecam sprawdzać temperaturę oleju termometrem kuchennym.
- Wyrośnięte pączki kładź na rozgrzanym oleju, wyrośniętą stroną do dołu. Pączki smaż na złoty kolor z obu stron, po około 2-3 minuty z każdej strony. W trakcie smażenia kontroluj temperaturę oleju termometrem, aby utrzymać ją w przedziale 170-180 stopni.
- Usmażone pączki wyjmij za pomocą cedzaka, aby pozbyć się nadmiaru oleju, a następnie odsącz je na papierowym ręczniku. Gotowe pączki odstaw do wystudzenia.
Jak nadziać pączki budyniem?
- Wystudzone pączki możesz nadziać – przygotowane nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z długą szprycą. Za pomocą szprycy delikatnie zrób dziurkę w każdym pączku i napełnij pączki przygotowanym nadzieniem.
- Pączki posyp cukrem pudrem przed podaniem. Możesz również przygotować lukier lub polewę czekoladową.
Zobacz inne polecane przepisy na Tłusty Czwartek: