Strona główna PrzepisyOkazjaTłusty CzwartekPączki z budyniem z likierem Baileys

Pączki z budyniem z likierem Baileys

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
przepis na pączki z budyniem z likierem Baileys

Przepis na domowe pączki z budyniem z dodatkiem likieru Baileys. Pączki są puszyste, pięknie się smażą, a smak nadzienia jest niezapomniany!

Jeśli lubisz pączki z nadzieniem budyniowym, a do tego lubisz smak likieru Baileys, to ten przepis jest dla Ciebie. Nadzienie jest delikatne, z wyczuwalną nutą alkoholu, a także wanilii.

Sprawdź również inne ciekawe przepisy na pączki:



PRZEPIS – PĄCZKI Z BUDYNIEM BAILEYS

przepis na pączki z budyniem z likierem Baileys

Pączki z likierem Baileys

Drukuj
Proporcje na: 15-20 szt.
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 10 głos/y )

składniki

Składniki na ciasto na pączki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży (letnie, maksymalnie 40 stopni Celsjusza)
  • 240 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 80 g masła (rozpuszczone i ostudzone)
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki (ewentualnie soku z cytryny)

Dodatkowo do smażenia:

  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na nadzienie z likierem Baileys:

  • 180 ml mleka
  • 140 ml alkoholu Baileys
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g proszku)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

składniki są na 15-20 pączków

przygotowanie

Jak zrobić ciasto na domowe pączki?

  1. Drożdże wymieszaj z 20 g cukru i 40 ml letniego mleka (cukier i mleko odbierz od całości odmierzonych składników). Pozostaw na 10-15 w ciepłym miejscu, aby rozczyn drożdżowy wyrósł.
  2. W tym czasie w dużej misce umieść 2 jajka, 3 żółtka i pozostałe 60 g cukru. Całość ucieraj przez 5-10 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  3. Do utartych jajek i żółtek z cukrem dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, a także mąkę pszenną (w temperaturze pokojowej) i pozostałe 200 ml letniego mleka.
  4. Wszystkie składniki zagniataj energicznie przez około 10 minut (ręcznie lub mikserem/robotem), aż uzyskasz gładką i elastyczną konsystencję. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione i wystudzone masło oraz spirytus lub wódkę. Wyrób do połączenia składników.
  5. Zarobione ciasto na pączki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Ciepłe miejsce pozwoli drożdżom działać efektywniej.

przepis na tradycyjne pączkiciasto na pączki z spirytusemciasto na pączki przepis

Jak zrobić nadzienie do pączków z likierem Baileys?

  1. W tym czasie możesz przygotować nadzienie do pączków. W rondelku umieść mleko i podgrzewaj na małym ogniu. W tym czasie likier Baileys wymieszaj z żółtkiem, budyniem, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlej do niego mieszankę z likierem Baileys i mieszając ponownie zagotuj, a następnie gotuj jeszcze przez minutę.
  3. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Jak uformować domowe pączki?

  1. Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm.
  2. Za pomocą szklanki wycinaj krążki o średnicy 7 cm.
  3. Gotowe okręgi ułóż na blasze lub desce posmarowanej olejem, zachowując odpowiednią odległość między nimi, aby miały miejsce na ponowne wyrośnięcie.
  4. Wykrojone okręgi przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

jak wykroić pączkiproste ciasto na pączki w domu

Jak usmażyć domowe pączki?

  1. Do garnka z grubym dnem przelej olej rzepakowy - olej powinien mieć głębokość 4-6 cm. Olej zagrzej do temperatury około 170-180 stopni Celsjusza. Polecam sprawdzać temperaturę oleju termometrem kuchennym.
  2. Wyrośnięte pączki kładź na rozgrzanym oleju, wyrośniętą stroną do dołu. Pączki smaż na złoty kolor z obu stron, po około 2-3 minuty z każdej strony. W trakcie smażenia kontroluj temperaturę oleju termometrem, aby utrzymać ją w przedziale 170-180 stopni.
  3. Usmażone pączki wyjmij za pomocą cedzaka, aby pozbyć się nadmiaru oleju, a następnie odsącz je na papierowym ręczniku. Gotowe pączki odstaw do wystudzenia.

Jak nadziać pączki budyniem?

  1. Wystudzone pączki możesz nadziać - przygotowane nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z długą szprycą. Za pomocą szprycy delikatnie zrób dziurkę w każdym pączku i napełnij pączki przygotowanym nadzieniem.
  2. Pączki posyp cukrem pudrem przed podaniem. Możesz również przygotować lukier lub polewę czekoladową.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz inne polecane przepisy na Tłusty Czwartek:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.