Owsiane ciastka są bardzo kruche i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki! Najlepiej smakują zrobione z mąki razowej lub orkiszowej, lecz możemy użyć do nich również innej, ulubionej mąki. Ciasto idealnie smakuje z kakaową polewą oraz dodatkami i bakaliami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

składniki
- 100 g mąki (najlepiej razowej lub orkiszowej)
- 100 g płatków owsianych lub jaglanych
- 125 g masła
- 80 g cukru (najlepiej brązowego)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa:
- 40 g masła
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 – 2 łyżki kakao
przygotowanie
- Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól mieszamy, a następnie dodajemy masło i wyrabiamy zwarte ciasto. Możemy do niego dodać kokos, cynamon, kakao, czekoladę, czy też inne ulubione bakalie.
- Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 centymetra i wykrawamy ciastka. Pieczemy je około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Aby przygotować polewę w garnku roztapiamy masło wraz z mlekiem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz kakao, energicznie mieszając do połączenia się składników.
- Ostygnięte ciasteczka maczamy lub polewamy lekko zastygniętą polewą.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Ciasto kokosowe bez pieczenia (z białą czekoladą)
- Sałatki ze świeżymi warzywami – aż 10 przepisów!
- Ciasto w 5 minut! Najszybsze ciasto z jogurtem greckim i owocami
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
4 komentarze
Mniam, wyglądają smakowicie 🙂
bardzo lubię wszelkie wariacje na temat ciasteczek owsianych 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂
Wyglądają wspaniale.
Dziękuję :))