Babka na mące owsianej słodzona daktylami. Bez jajek, bez mleka i bez cukru.
Owsiana babka – PRZEPIS

składniki
- 200 g mąki owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane) / babka wyjdzie też z mąki żytniej (typu 720), a także orkiszowej i oczywiście pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 150 g suszonych daktyli
- 200 ml zaparzonej herbaty (użyłam czarnej, ale może to być każda herbata)
- 60 ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 1 łyżka wybranego słodzika (użyłam ksylitolu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
- 1 łyżeczka sody
przygotowanie
- Daktyle namocz w gorącej wodzie. Po 30 minutach odcedź i zblenduj na gładką masę.
- W jednej misce wymieszaj mąkę owsianą, skrobię ziemniaczaną, słodzik oraz sodę. W drugiej misce wymieszaj masę daktylową, ostudzony napar z herbaty, olej, sok z cytryny oraz ocet. Następnie do mokrych składników partiami dodaj suche składniki i wymieszaj za pomocą łyżki lub miksera.
- Gotowe ciasto przełóż do wcześniej posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy na babkę (forma na babkę wymaga odpowiedniego przygotowania, aby babkę bez problemu wyciągnąć po upieczeniu).
- Babkę piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Wystudzoną oprósz cukrem pudrem lub polej polewą. Możesz skorzystać z przepisu na polewę kakaową, który znajdziesz tutaj: https://viagusto.pl/szybka-polewa-kakaowa-bez-gotowania/
porady
Ciasto możesz też upiec w keksówce lub innej formie. Do ciasta możesz dodać wybrane dodatki - suszone owoce, orzechy, czy też nasiona.
Sprawdź inne przepisy na Wielkanoc – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis




3 komentarze
Witam, a mąki pszennej jeśli na taką zmienię dać też 200g ?
Tak, mąki pszennej również proszę dać 200g 🙂
Witam, zrobiłam z mąki pszennej. Wyszło super kolor trochę inny bo nawet w środku podchodzi pod czerwony. Smak specyficzny ale to od daktyli mi pasuje 😉 . Ja nie dodałam słodzika bo nie używam ani cukru ani słodzików i miodu ale za to przekroiłam w pół i dałam dżemu truskawkowego oczywiście bez cukru 😉 jest pycha polecam 🙂