Przepis na słodko-ostre pieczone orzeszki ziemne! Ta prosta i zdrowa przekąska świetnie sprawdzi się do podania na imprezie oraz podczas wieczornego oglądania filmu. Te orzeszki ziemne w przyprawach najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Orzechy ziemne są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały, które wspierają funkcje układu nerwowego oraz utrzymują odpowiednie funkcje serca. Ich wartość odżywcza znacznie przewyższa puste kalorie zawarte w tradycyjnych przekąskach.
Dlatego, sięgając po pieczone orzechy zamiast po chipsy, czy chrupki, nie tylko zaspokoisz swoją chęć na coś słonego, ale także dostarczysz swojemu ciału substancji odżywczych, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. To prosty krok ku zdrowszemu stylowi życia, który nie wymaga rezygnacji z przyjemności smaku. Oczywiście pamiętaj, że orzechy to równie kaloryczna przekąska.
Jak zrobić pieczone orzeszki ziemne?
Przygotowanie tych orzeszków ziemnych jest niezwykle proste! Przygotuj nieprażone orzeszki ziemne i pozostałe składniki, czyli:
- miód lub syrop klonowy,
- sól,
- ostra papryka,
- słodka papryka,
- wędzona papryka,
- pieprz,
- olej.
Następnie orzechy wymieszaj z resztą składników i upiecz – to wszystko. Dokładny przepis oraz proporcje składników na słodko-ostre orzeszki znajdziesz poniżej.
Naczynie do przekąsek – polecam!
Salaterka La Rochere to idealne naczynie do serwowania przekąsek. Grube, wytrzymałe szkło i niebanalny kształt – dzięki temu warto sprawdzić ofertę tej francuskiej marki.
Oprócz tej salaterki z kolekcji Bubble, marka La Rochere posiada w swojej ofercie stylowe szklanki, kieliszki, a także słoiczki deserowe – sprawdź!

Sprawdź również inne przepisy, które możesz przygotować w szkle La Rochere:

PRZEPIS – ORZESZKI ZIEMNE W PRZYPRAWACH

składniki
- 200 g orzechów ziemnych (nieprażonych)
- 30 g syropu klonowego lub płynnego miodu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (słodkiej)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju
przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszaj i piecz 15-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. W międzyczasie orzechy przemieszaj 2-3 razy. Orzechy powinny się zarumienić. Orzeszki najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Sprawdź przepisy na inne przekąski – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/przekaski/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.
Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych