Ciasto z kaszy gryczanej, bezglutenowe, bez jajek, wegańskie, bez cukru? Jeśli dobierzemy odpowiednie składniki, wszystko jest możliwe! Ciasto to powstało przy współpracy ze sklepem Yerba MaTe 24 (https://ymt24.pl/). Składnikami ze sklepu, które miałam wykorzystać w przepisie były: pasta orzechowa, kasza gryczana, cukier z agawy, mieszanka studencka i czarny sezam – produkty zdrowe i bardzo dobrej jakości. W recepturze znalazły się wszystkie składniki i uważam, że otrzymaliśmy świetny efekt!
Kochani, specjalnie dla Was mamy kod rabatowy na -15% do sklepu Yerba MaTe 24! Kod rabatowy to „viagusto” (15% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione, kody i rabaty nie łączą się, kod rabatowy nie dotyczy kosztów wysyłki. Kod jest ważny do końca lutego 2019).
Sklep Yerba MaTe 24 posiada baaardzo szeroki wybór sprawdzonych przypraw (bez dodatków, bez wzmacniaczy smaku). Polecam sprawdzić ofertę sklepu i zrobić sobie zapas przypraw na długie, długie miesiące 🙂 Tutaj znajdziecie wszystkie przyprawy: https://ymt24.pl/przyprawy

składniki
Ciasto:
- 200 g kaszy gryczanej niepalonej (możesz też użyć mąki gryczanej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 85 ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 100 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)
- 30 g cukru z agawy
- 1 łyżka karobu / kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem orzechowy:
- 250 g pasty orzechowej (masła orzechowego) – polecam pastę orzechową ze sklepu ymt24.pl, tutaj link: https://ymt24.pl/maslo-orzechowe-crunchy-1kg-vivio
- 150 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (120 g suchej kaszy ugotowanej w 450 ml wody)
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka cukru z agawy
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Krem budyniowy:
- 250 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)
- 1/2 opakowania budyniu (czyli 20 g – 1 spora łyżka)
- 1 łyżka cukru z agawy
Dodatkowo:
- 75 g mieszanki studenckiej (mieszanki bakalii) – użyłam gotowej mieszanki ze sklepu ymt24.pl – tutaj link: https://ymt24.pl/mieszanka-studencka-250g
przygotowanie
- Na początku przygotuj ciasto – kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy i powstałą mąkę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Gotowym ciastem wyłóż spód formy i boki na wysokość 1 – 2 cm. Ciasto piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Mieszankę bakalii zalej gorącą wodą i odstaw na 15 – 20 minut.
- W tym czasie zajmij się przygotowaniem kremów. Jako pierwszy krem orzechowy – ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną zblenduj na gładką masę. Wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
- Następnie przygotuj krem budyniowy – mleko roślinne wymieszaj z proszkiem budyniowym oraz z cukrem z agawy. Całość zagotuj mieszając.
- Mieszankę bakalii odcedź i lekko posiekaj nożem na mniejsze części. Wymieszaj ją z masą budyniową.
- Na wcześniej upieczone ciasto gryczane wyłóż krem orzechowy – nierównomiernie (tak, aby pozostawić wolne przestrzenie pomiędzy). Wolne przestrzenie pomiędzy kremem orzechowym zalej kremem budyniowym wymieszanym z bakaliami. Całość zapiecz przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza na funkcji „góra”.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!