Przepyszna Nutella ze śliwek to zdrowsza alternatywa dla sklepowych czekoladowych kremów do smarowania. Jest prosta w przygotowaniu i możesz przygotować ją bez dodatku cukru.
Spis treści:
Jak zrobić Nutellę ze śliwek?
Aby przygotować Nutellę ze śliwek, najpierw śliwki gotujemy przez 1,5 godziny. Do wystudzonych śliwek dodajemy uprażone orzechy laskowe, kakao, a także cukier lub inny wybrany słodzik. Wszystko blendujemy na gładki krem i gotowe! Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Z jakich śliwek zrobić Nutellę?
Do przygotowania domowej Nutelli najlepiej sprawdzą się śliwki węgierki. Najlepiej wybrać dobrze dojrzałe owoce.
Jak wykorzystać śliwkowy krem czekoladowy?
Śliwkową Nutellę można wykorzystać do naleśników, gofrów, ciast, deserów, a także po prostu smarować nią pieczywo.
Jak przechowywać Nutellę ze śliwek?
Nutellę ze śliwek należy przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiczku.

Przepis – Nutella ze śliwek
Ile kalorii ma porcja Nutelli ze śliwek?
Z podanych proporcji otrzymasz 10 porcji Nutelli. Jedna porcja ma:
- kalorie – 171 kcal
- węglowodany – 23,5 g
- białko – 3,1 g
- tłuszcze – 7,4 g
składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 100 g orzechów laskowych
- 40 g kakao
- 100 g cukru lub wybranego słodzika
przygotowanie
- Śliwki umyj, pokrój na połówki i wyciągnij pestki. Śliwki przełóż do garnka z grubym, nieprzywierającym dnem.
- Śliwki gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez 1-1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Gotowe śliwki odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, aż skórka zacznie pękać. Następnie zdejmij z patelni i jeszcze ciepłe obierz ze skórki.
- Do wystudzonych śliwek dodaj uprażone orzechy, 40 g kakao i 100 g cukru lub słodzika. Całość zblenduj na gładki krem.
- Nutellę ze śliwek przechowuj w lodówce, w zakręconym słoiku.
Zobacz również inne przepisy ze śliwkami
- drożdżówki ze śliwkami i czekoladą
- kruche ciasto ze śliwkami i pianką
- czekoladowy deser ze śliwkami
- szarlotka ze śliwkami
- sernik ze śliwkami
- tarta ze śliwkami
- drożdżowe ciasto ze śliwkami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
