Tofu najczęściej przyrządzam marynując je w przyprawach, a następnie smażąc na patelni. Tym razem zrobiłam nuggetsy, czyli tofu w panierce – tofu zblendowałam, obtoczyłam w panierce, a na koniec upiekłam. To naprawdę pyszny pomysł na obiad! Nuggetsy są bardzo lekkie, pożywne i aromatyczne.
5 łyżek bułki tartej + 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
przygotowanie
Tofu zblenduj na gładką masę z dodatkiem sosu sojowego, ostrej papryki i oleju kokosowego. Całość włóż do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie z masy uformuj nuggetsy.
Nuggetsy obtocz kolejno w mące, następnie w "kleiku" z mąki z ciecierzycy i wody, a na koniec w bułce tartej wymieszaną z przyprawą do mięs.
Gotowe nuggetsy piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (na spód daj troszkę oleju). Po 20 minutach nuggetsy obróć na drugą stronę, możesz dolać trochę oleju i piecz kolejne 20 minut.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Sprawdź inne przepisy na wegańskie potrawy – kliknij tutaj.
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…