Tofu najczęściej przyrządzam marynując je w przyprawach, a następnie smażąc na patelni. Tym razem zrobiłam nuggetsy, czyli tofu w panierce – tofu zblendowałam, obtoczyłam w panierce, a na koniec upiekłam. To naprawdę pyszny pomysł na obiad! Nuggetsy są bardzo lekkie, pożywne i aromatyczne.
Przepis na tofu w panierce – nuggetsy z tofu

składniki
- 200 g naturalnego tofu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Panierka:
- mąka – u mnie orkiszowa (kilka łyżek)
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy + 5 łyżek wody
- 5 łyżek bułki tartej + 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
przygotowanie
- Tofu zblenduj na gładką masę z dodatkiem sosu sojowego, ostrej papryki i oleju kokosowego. Całość włóż do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie z masy uformuj nuggetsy.
- Nuggetsy obtocz kolejno w mące, następnie w „kleiku” z mąki z ciecierzycy i wody, a na koniec w bułce tartej wymieszaną z przyprawą do mięs.
- Gotowe nuggetsy piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza (na spód daj troszkę oleju). Po 20 minutach nuggetsy obróć na drugą stronę, możesz dolać trochę oleju i piecz kolejne 20 minut.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie potrawy – kliknij tutaj.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki


