Przepis ten jest stworzony dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni. Kiedy do wykorzystania mamy mrożone warzywa, warto przyrządzić je w ciekawy sposób. Spróbowałam zrobić z nich naleśnikowe roladki – a’la krokiety, które wyszły naprawdę pyszne. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂
Na początek smażymy naleśniki – ja zrobiłam orkiszowe, oto proporcje na około 10 sztuk:
- 150 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- około 500 ml wody
- 1 jajko
- szczypta soli, kurkuma
- ulubione zioła – u mnie majeranek oraz tymianek
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki – aby powstała odpowiednia konsystencja.
Potrzebujemy także wybraną mieszankę mrożonych warzyw – istnieje wiele rodzajów (np, chińskie, na patelnię), wybieramy więc te ulubione i podsmażamy na patelni doprawiając do smaku (ja użyłam soli, pieprzu, czosnku granulowanego oraz bazylii). Warzywa nie muszą być całkowicie miękkie, ponieważ będziemy je jeszcze zapiekać w piekarniku.
Kiedy warzywa będą gotowe, wbijamy do nich 3 małe lub 2 duże jajka i całość mieszamy.
Na każdego naleśnika dajemy łyżkę warzyw, a następnie zwijamy jak krokiety.
Powstałe naleśnikowe roladki dajemy do naczynia do zapiekania, a pozostałymi warzywami z jajkiem zalewamy całość.
Roladki zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku.