Strona główna PrzepisyDietaWegetariańskaNaleśnikowe roladki z warzywami

Naleśnikowe roladki z warzywami

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)

Przepis ten jest stworzony dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni. Kiedy do wykorzystania mamy mrożone warzywa, warto przyrządzić je w ciekawy sposób. Spróbowałam zrobić z nich naleśnikowe roladki – a’la krokiety, które wyszły naprawdę pyszne. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

Na początek smażymy naleśniki – ja zrobiłam orkiszowe, oto proporcje na około 10 sztuk:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 500 ml wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli, kurkuma
  • ulubione zioła – u mnie majeranek oraz tymianek

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki – aby powstała odpowiednia konsystencja.

Potrzebujemy także wybraną mieszankę mrożonych warzyw – istnieje wiele rodzajów (np, chińskie, na patelnię), wybieramy więc te ulubione i podsmażamy na patelni doprawiając do smaku (ja użyłam soli, pieprzu, czosnku granulowanego oraz bazylii). Warzywa nie muszą być całkowicie miękkie, ponieważ będziemy je jeszcze zapiekać w piekarniku.

Kiedy warzywa będą gotowe, wbijamy do nich 3 małe lub 2 duże jajka i całość mieszamy.

Na każdego naleśnika dajemy łyżkę warzyw, a następnie zwijamy jak krokiety.

Powstałe naleśnikowe roladki dajemy do naczynia do zapiekania, a pozostałymi warzywami z jajkiem zalewamy całość.

Roladki zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku.

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.