Witajcie Kochani 馃檪
Przepis ten jest stworzony dla tych, kt贸rzy uwielbiaj膮 eksperymentowa膰 w kuchni. Kiedy do wykorzystania mamy mro偶one warzywa, warto przyrz膮dzi膰 je w ciekawy spos贸b. Spr贸bowa艂am zrobi膰 z nich nale艣nikowe roladki – a’la krokiety, kt贸re wysz艂y naprawd臋 pyszne. Zapraszam do zapoznania si臋 z przepisem 馃檪
Na pocz膮tek sma偶ymy nale艣niki – ja zrobi艂am orkiszowe, oto proporcje na oko艂o 10 sztuk:
- 150 g m膮ki orkiszowej
- 3 艂y偶ki m膮ki ziemniacznej
- oko艂o 500 ml wody
- 1 jajko
- szczypta soli, kurkuma
- ulubione zio艂a – u mnie majeranek oraz tymianek
Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie miksujemy, w razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy m膮ki – aby powsta艂a odpowiednia konsystencja.
Potrzebujemy tak偶e wybran膮 mieszank臋 mro偶onych warzyw – istnieje wiele rodzaj贸w (np, chi艅skie, na patelni臋), wybieramy wi臋c te ulubione i podsma偶amy na patelni doprawiaj膮c do smaku (ja u偶y艂am soli, pieprzu, czosnku granulowanego oraz bazylii). Warzywa nie musz膮 by膰 ca艂kowicie mi臋kkie, poniewa偶 b臋dziemy je jeszcze zapieka膰 w piekarniku.
Kiedy warzywa b臋d膮 gotowe, wbijamy do nich 3 ma艂e lub 2 du偶e jajka i ca艂o艣膰 mieszamy.
Na ka偶dego nale艣nika dajemy 艂y偶k臋 warzyw, a nast臋pnie zwijamy jak krokiety.
Powsta艂e nale艣nikowe roladki dajemy do naczynia do zapiekania, a pozosta艂ymi warzywami z jajkiem zalewamy ca艂o艣膰.
Roladki zapiekamy przez oko艂o 30 minut w piekarniku.
Via Gusto 偶yczy smacznego 馃檪
Je艣li chcesz wesprze膰 moj膮 prac臋 zapraszam Ci臋 do subskrypcji kana艂u Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka 馃檪