Przepis na naleśniki zapiekane na słono z farszem z cebuli i sera żółtego. To pyszny pomysł na obiad lub kolację. Sprawdzi się również jako przekąska na imprezie.
Poniżej znajdziesz dokładny przepis na proste w przygotowaniu naleśniki, a także cenne porady, które pomogą usmażyć Ci elastyczne naleśniki wytrawne. Zobacz przepis i przygotuj te naleśniki zapiekane na słono na najbliższy obiad lub kolację!
Jak zrobić ciasto na naleśniki wytrawne?
Przygotowanie ciasta na wytrawne naleśniki jest niemal identyczne, jak przygotowanie naleśników na słodko. Użyj dokładnie takich samych proporcji, jednak dodaj więcej soli i nie dodawaj cukru (lub dodaj tylko szczyptę dla podbicia smaku wytrawnych naleśników).
Z czym zrobić naleśniki zapiekane na słono?
Naleśniki zapiekane na słono możesz zrobić na wiele sposobów, na przykład:
- naleśniki zapiekane z pieczarkami i serem żółtym
- naleśniki z warzywami zapiekane w sosie pomidorowym
- naleśniki z farszem po meksykańsku
- naleśniki ze szpinakiem i serem feta zapiekane w sosie beszamelowym
Polecam także sprawdzić przepis na krokiety z szynką i serem żółtym.
PRZEPIS – NALEŚNIKI ZAPIEKANE NA SŁONO
składniki
Składniki na 8 wytrawnych naleśników:
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 250 ml gazowanej wody lub mleka
- 1 łyżka oleju
- spora szczypta soli
Składniki na farsz do naleśników z cebulą:
- 3 cebule (około 250 g)
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- 70 g sera żółtego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 30 g sera żółtego
przygotowanie
Jak zrobić naleśniki z cebulą i serem żółtym?
- Na początek przygotuj ciasto na naleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na 20-30 minut, aby się ustało.
- W tym czasie możesz przygotować cebulę – cebule pokrój w piórka, a następnie zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym lub oleju. Gotową cebulę odstaw do wystudzenia.
- Następnie usmaż naleśniki. Jeśli używasz patelni z nieprzywierającą powłoką, nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia naleśników. Na rozgrzaną patelnię wyłóż chochelkę ciasta, rozlewając je po patelni. Naleśniki smaż na rumiany kolor z dwóch stron.
- Teraz możesz przejść do dokończenia farszu – do wystudzonej cebuli dodaj 70 g startego na dużych oczkach tarki sera żółtego. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Aby zwinąć naleśniki, na środek każdego z naleśników wyłóż łyżkę farszu i nieco rozsmaruj. Możesz zwinąć naleśniki na kształt krokietów lub w kopertę.
- Gotowe naleśniki ułóż w posmarowanej tłuszczem formie do zapiekania. Wierzch naleśników posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posyp startym serem żółtym.
- Całość zapiecz przez 10-15 minut w piekarniku (naleśniki powinny się delikatnie zarumienić, a ser roztopić). Gotowe naleśniki możesz podać jako osobne danie lub z ulubioną surówką i sosem.
Zobacz polecane przepisy z cebulą:
Co zamiast mleka do naleśników?
Zamiast mleka do naleśników możesz użyć wody (najbardziej polecana jest gazowana woda mineralna) lub napoju roślinnego. Do wytrawnych naleśników świetnie będzie pasować mleko ryżowe lub sojowe.
Czy można zrobić naleśniki bez miksera?
Tak – możesz zrobić naleśniki bez użycia miksera. Wystarczy, że wykorzystasz trzepaczkę (rózgę). Możesz również energicznie wymieszać ciasto widelcem. Ważne, aby ciasto nie miało grudek mąki.
Naleśniki nie odchodzą od patelni? Co zrobić?
Jeśli naleśniki przywierają do patelni, spróbuj zwiększyć moc palnika – możliwe, że patelnia nie była wystarczająco rozgrzana. Jeśli nadal naleśniki nie odchodzą od patelni, możesz dodać do ciasta więcej oleju lub przed każdym kolejnym naleśnikiem daj odrobinę tłuszczu (masła klarowanego lub oleju) na patelnię.
Z czym podać naleśniki z cebulowym farszem?
Naleśniki zapiekane z cebulą i serem żółtym możesz podać z barszczem czerwonym. Świetnie pasują również do sosu czosnkowego i surówki – na przykład do colesława.
Jak przechowywać naleśniki z wytrawnym farszem?
Naleśniki zapiekane na słono po upieczeniu i wystygnięciu możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce (nawet do 5 dni). Na kolejne dni możesz podgrzać naleśniki w piekarniku lub na patelni.
Poniżej znajdziesz kilka punktów, które mogą pomóc Ci w przygotowaniu tych naleśników:
- Upewnij się, że wszystkie składniki na ciasto na naleśniki są w temperaturze pokojowej, co ułatwi ich mieszanie.
- Do mieszania ciasta na naleśniki użyj trzepaczki ręcznej lub miksera na niskich obrotach, aby dokładnie wymieszać składniki, starając się, aby ciasto było gładkie i bez grudek.
- Cebulę do farszu pokrój jak najbardziej równomiernie, aby zapewnić jednolite smażenie.
- Podczas smażenia cebuli użyj średniego ognia, aby cebula zeszkliła się bez przypalenia. Jeśli zacznie się przypalać, zmniejsz ogień.
- Usmażoną cebulą przełóż z patelni na talerz lub do miski, aby przyspieszyć proces chłodzenia przed dodaniem sera.
- Podczas smażenia naleśników upewnij się, że patelnia jest dobrze rozgrzana przed dodaniem ciasta. To klucz do uzyskania złotego koloru i łatwego obracania naleśników.
- Dostosuj ilość ciasta na naleśniki do wielkości Twojej patelni, aby naleśniki miały jednolitą grubość i łatwo się zwijały.
- Usmażone naleśniki przełóż na talerz (jeden na drugim) i przykryj (na przykład odwróconą miską) – dzięki temu naleśniki zmiękną i będą elastyczne.
- Farsz rozprowadź na naleśnikach równomiernie, zostawiając mały margines na brzegach, aby uniknąć wyciekania podczas zwijania i zapiekania.
- Użyj odpowiednio dużej formy do zapiekania naleśników, aby pomieścić wszystkie naleśniki bez ich ściskania.
- Monitoruj naleśniki w piekarniku, ponieważ czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Naleśniki zapiekane na słono są gotowe, gdy ser się roztopi i zaczną się delikatnie rumienić.