Przepis na wyjątkowe naleśniki z mascarpone i frużeliną owocową. Te naleśniki będą idealne zarówno na śniadanie, drugie śniadanie, jak i obiad, czy podwieczorek.
Jest to danie, które możesz zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię, a także do pracy. Dzięki elektrycznemu lunchboxowi marki N’OVEEN możesz cieszyć się ciepłymi i świeżymi naleśnikami gdziekolwiek jesteś!
Elektryczny podgrzewacz żywności N’OVEEN
Elektryczny Lunch Box LB330 Mint to nowoczesny podgrzewacz żywności, który pozwala na szybkie i równomierne podgrzewanie posiłków w zaledwie 20 minut (do 60° C).
Ten lunchbox wyróżnia się nie tylko szybkim podgrzewaniem, ale także jest pojemny, lekki i łatwy w obsłudze. Jego wyjmowane pojemniki (główny o pojemności 1,1 l i dodatkowy 0,5 l z pokrywką), które nadają się do mycia w zmywarce, czynią go niezwykle praktycznym.
Lunchbox jest zasilany sieciowo (230 V) i w zestawie posiada praktyczną łyżkę, przechowywaną w schowku w pokrywie.
Sprawdź więcej informacji na stronie producenta – noveen.pl.
Zobacz również artykuł, w którym odkryjesz również inne elektryczne lunchboxy. Szczegółowe porównanie lunchboxów pomoże wybrać pojemnik dopasowany do Twoich potrzeb:
Jak zrobić naleśniki z serkiem mascarpone?
Naleśniki z mascarpone i frużeliną owocową to proste i pyszne danie! Usmażone naleśniki smarujemy zmielonym twarogiem wymieszanym z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do środka naleśników dodajemy również frużelinę owocową. Możesz użyć zarówno świeżych owoców, jak i mrożonych. Najlepiej sprawdzą się maliny, truskawki, borówki lub jagody. Możesz również pomieszać różne owoce, dzięki czemu uzyskasz jeszcze ciekawszy smak. Dokładny przepis na naleśniki z mascarpone znajdziesz poniżej.
Naleśniki z mascarpone i owocami – PRZEPIS
składniki
Składniki na naleśniki:
- 100 g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 250 ml mleka, napoju roślinnego lub wody gazowanej (użyłam napoju migdałowego)
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na nadzienie z mascarpone:
- 200 g twarogu (półtłustego)
- 50 g mascarpone
- 40 g śmietanki kremówki (słodkiej 30%)
- 30 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na owocową frużelinę:
- 300 g owoców (mogą być mrożone) – użyłam 150 g malin 100 g truskawek i 50 g jagód
- 30 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
- płatki migdałowe
- mini bezy
przygotowanie
- Na początku przygotuj ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki, czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, mleko, olej, szczyptę soli i cukier puder wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
- W tym czasie przygotuj nadzienie z serem z mascarpone. Twaróg zmiel w maszynce lub za pomocą ręcznego blenera (możesz również rozgnieść twaróg widelcem, ale smaczniejszy będzie zmielony). Następnie twaróg wymieszaj z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
- Przygotuj również frużelinę. Owoce (świeże lub mrożone) umieść w rondelku. Dodaj cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody, po czym dodaj do owoców i energicznie wymieszaj. Zagotuj i zestaw z ognia.
- Następnie usmaż naleśniki – jeśli używasz patelni z nieprzywierającą powłoką, nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia naleśników. Na rozgrzaną patelnię wyłóż chochelkę ciasta, rozlewając je po patelni. Naleśniki smaż na rumiany kolor z dwóch stron. Z podanych proporcji powinno wyjść 8 naleśników.
- Każdego z naleśników posmaruj twarogiem z mascarpone. Na twaróg wyłóż 1-2 łyżki frużeliny owocowej (frużelina może być ciepła). Naleśniki złóż w kopertę.
- Naleśniki podawaj z pozostałą frużeliną, posypane płatkami migdałowymi i mini bezami.
- Naleśniki możesz podgrzać przed podaniem w elektrycznym lunchboxie N’OVEEN, na patelni lub w piekarniku.
Zobacz również inne przepisy do elektrycznego lunchboxa:
Artykuł powstał przy współpracy z N’OVEEN.