Przepis na naleśniki z kremem Kinder Country to pomysł na pyszne śniadanie lub deser. Jogurtowy krem z mascarpone i preparowaną pszenicą jest nieziemski i świetnie komponuje się z naleśnikami.
Spis treści:
Jak zrobić najlepsze naleśniki?
Aby przygotować sprawdzone ciasto na naleśniki, z którego wyjdą pyszne, elastyczne naleśniki, należy pamiętać o kilku zasadach:
- naleśniki przygotuj na bazie pełnotłustego mleka i wody (woda może być gazowana, ale nie musi),
- do ciasta, oprócz mąki pszennej, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej,
- na każde 200-250 ml płynów dodaj 1 jajko,
- gotowe ciasto przykryj i odstaw na 20 minut, zanim zaczniesz smażyć naleśniki.
Dokładny przepis na polecane ciasto na naleśniki znajdziesz poniżej.
Jak zrobić krem Kinder Country?
Do kremu Kinder Country do naleśników potrzebujesz serka mascarpone, jogurtu greckiego (lub jogurtu skyr), posiekanej białej czekolady, preparowanej pszenicy i cukru pudru. Wszystkie składniki mieszamy i gotowe! Dokładny przepis na taki krem znajdziesz poniżej.
Jak przechowywać naleśniki z kremem?
Naleśniki z kremem najlepiej przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Takie naleśniki najlepiej spożyć do 2 dni od przygotowania. Naleśników z kremem nie należy mrozić.


Przepis na naleśniki Kinder Country
Ile kalorii ma jeden naleśniki z kremem Kinder Country?
Z podanych proporcji otrzymasz 8 naleśników. Jeden naleśnik Kinder Country ma:
- kalorie – 243 kcal
- węglowodany – 21,2 g
- białko – 5,2 g
- tłuszcze – 15,4 g
składniki
Składniki na naleśniki:
- 120 ml mleka 3,2%
- 100 ml wody (może być gazowana, ale nie musi)
- 1 jajko
- 75 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 15 g oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Składniki na krem Kinder Country do naleśników:
- 150 g mascarpone
- 150 g jogurtu greckiego lub naturalnego jogurtu skyr
- 25 g białej czekolady
- 40 g cukru pudru lub wybranego słodzika
- 15 g preparowanej pszenicy lub orkiszu
Dodatkowo do podania naleśników:
- 25 g mlecznej czekolady
- preparowana pszenica lub orkisz
przygotowanie
Z podanych proporcji otrzymasz 8 naleśników.
- Aby zrobić ciasto na naleśniki, w misce wymieszaj wszystkie składniki, czyli 120 ml mleka, 100 ml wody, jajko, 75 g mąki pszennej, 15 g mąki ziemniaczanej, 15 g oleju, łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Do wymieszania składników możesz użyć ręcznej trzepaczki lub miksera ustawionego na niskich obrotach, aby ciasto było gładkie i bez grudek.
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na 20 minut. To kluczowy krok, który pomoże uzyskać lepszą konsystencję naleśników.
- Po 20 minutach możesz przejść do smażenia naleśników. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko ją natłuść (olejem lub masłem klarowanym). Jeśli używasz dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia.
- Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta (np. chochlą), a następnie szybko przechylaj patelnię, rozprowadzając ciasto równomiernie po całej powierzchni. Gdy brzegi naleśnika zaczną się unosić i rumienić, a środek stanie się matowy, delikatnie przewróć naleśnika na drugą stronę (najlepiej za pomocą płaskiej łopatki). Smaż każdy naleśnik przez około 1-2 minuty z każdej strony.
- Gotowe naleśniki przekładaj na talerz, jeden na drugim. Polecam przykryć gotowe naleśniki, aby nie wysychały.
- Następnie przygotuj krem. Białą czekoladę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. W misce wymieszaj 150 g mascarpone ze 150 g jogurtu, posiekaną białą czekoladą, 40 g cukru pudru i 15 g preparowanej pszenicy.
- Gotowym kremem posmaruj każdego z naleśników, a następnie zawiń.
- Naleśniki polej roztopioną mleczną czekoladą i posyp preparowaną pszenicą.
Zobacz również inne przepisy na naleśniki
- naleśniki z mascarpone i owocami
- pełnoziarniste naleśniki z masłem orzechowym
- naleśniki na maślance
- naleśniki do krokietów
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

