Proste, szybkie, zdrowe, a do tego smaczne – takich przepisów zwykle szukamy. Mam dla Was inspirację na najprostszy deser z truskawkami, bo czasami sekret i smak tkwią w prostocie 🙂
składniki
- 400 g truskawek
- 50 g płatków owsianych lub innych (np. jaglanych)
- 30 g płatków kukurydzianych
- 200 g jogurtu naturalnego (użyłam sojowego)
- ulubiony słodzik (np. cukier, syrop klonowy, ksylitol itd.)
- kilka ulubionych orzechów (użyłam włoskich)
przygotowanie
- Truskawki zblenduj (zostaw 2 – 3 truskawki w całości – przydadzą się na wierzch deseru).
- W szklankach ułóż kolejno: lekko pokruszone płatki kukurydziane, część zblendowanych truskawek, płatki owsiane, drugą część truskawek, jogurt. Na wierzchu ułóż truskawkę, całość posyp/polej ulubionym słodzikiem (ja polałam syropem z agawy i posypałam cukrem waniliowym) i posyp posiekanymi orzechami.
- Deser najlepiej smakuje schłodzony.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.