Sos z zielonych warzyw, naturalnie gęsty i delikatny.

składniki
- ½ pora
- ½ zielonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub margaryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- ⅓ łyżeczki soli
- pieprz
- kolendra
przygotowanie
- Pora, zieloną paprykę oraz cebulę drobno pokrój i lekko podsmaż na dwóch łyżkach oliwy. Następnie warzywa dokładnie zblenduj i dodaj do nich wodę, olej kokosowy, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz i kolendrę do smaku. Ważne jest dokładne zblendowane warzyw, dlatego wodę możesz dodać przed blendowaniem, jeśli Twój blender lepiej radzi sobie z rzadkimi substancjami 😊
- Całość gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając – sos powinien mieć jednolitą konsystencję. W trakcie gotowania sos możesz doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane

