Kremowy i delikatny sos pieczarkowy bez śmietany, który przygotujesz z podstawowych składników.
Przepis na sos pieczarkowy bez śmietany
składniki
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- ½ łyżeczki soli
- kilka kropel sosu chilli lub szczypta ostrej papryki / pieprzu cayenne
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- 200 ml wody
- 100 ml mleka/napoju roślinnego – użyłam sojowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy (ew. ½ łyżeczki cukru)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
przygotowanie
- Pieczarki pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce – w zależności od tego, jaką formę pieczarek w sosie bardziej lubisz. Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmaż na oliwie z dodatkiem soli oraz ostrej przyprawy.
- Do podsmażonych pieczarek wlej wodę, mleko lub napój roślinny, sos sojowy, dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz syrop klonowy lub syrop z agawy.
- Kiedy składniki będą ciepłe, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną wymieszaną z trzema łyżkami zimnej wody. Całość mieszaj i od momentu zagotowania gotuj przez 3 minuty. W międzyczasie możesz doprawić solą, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
- Zaproś do swojego ogrodu letnie odmiany jabłoni