Kiszone pomidory to szybki pomysł na wykorzystanie dojrzałych pomidorów. Pomidory są gotowe nawet po 1 dniu kiszenia! Świetnie pasują jako urozmaicenie kanapek, a także jako dodatek do wielu dań.
Przepis na kiszone pomidory krok po kroku

składniki
Proporcje na słoik 0,5l
- 300 g dojrzałych pomidorów
- 160 ml wody
- ½ łyżeczki soli
Opcjonalnie:
- kilka listków bazylii lub suszona bazylia
- ¼ cebuli
przygotowanie
- Pomidory dokładnie umyj, możesz je obrać ze skórki, a następnie pokrój w dość grube plasterki.
- W czystym i suchym słoiku ułóż plasterki pomidorów. Na wierzch możesz dać talarki cebuli i/lub bazylię. Całość zalej gorącą wodą, zagotowaną z solą, mocno zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie pomidory są gotowe 🙂
Sprawdź inne przepisy na przetwory – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).


1 komentarzy
Muszę kiedyś spróbować, jestem ciekawi mnie jak smakują ;)!