Kapuśniak to bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa. Mam dla Was przepis na mega prosty, wegetariański kapuśniak z kapusty kiszonej z dodatkiem ziemniaków. Sprawdź i przekonaj się, że jest to najprostszy kapuśniak, jaki można zrobić!
Przepis na najprostszy kapuśniak
składniki
- 300 g kiszonej kapusty
- 800 ml wody lub bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- 1/4 selera
- 1 pomidor lub 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny lub 1 łyżka “Jarzynki” – polecam ze sklepu ymt24.pl, tutaj link: ymt24.pl/przyprawa-uniwersalna-jarzynka-300g-vivio
- 1/2 łyżeczki kminku (mielony)
- 1 łyżeczka papryki mielonej (słodkiej)
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
przygotowanie
Jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty?
Marchewkę i selera zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekaj. Wszystko lekko podsmaż na oliwie.
Następnie przełóż do garnka i dodaj wodę, pokrojone w kostkę ziemniaki, suszoną włoszczyznę, sos sojowy, kminek i mieloną paprykę. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Jak ugotować dobry kapuśniak?
Kapustę kiszoną opłucz, możesz pokroić na mniejsze części i dodaj do gotujących się warzyw. Gotuj przez 20 minut. W międzyczasie możesz doprawić solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego drobno pomidora lub przecier pomidorowy.
Kapuśniak podawaj z natką pietruszki.
Sprawdź inne przepisy na zupy – kliknij tutaj.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.