Strona główna PrzepisyDietaWegańskaNAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański)

NAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański)

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)

Kilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy się i jest bardzo aromatyczny. Jednym ze składników jest czerwona soczewica 🙂

Inspiracją do tego przepisu była paczka od sklepu Yerba MaTe 24 – oprócz zestawu startowego do yerba mate znalazłam w niej mąkę ryżową, mąkę z tapioki, masło orzechowe i czerwoną soczewicę. Wszystkie te składniki wykorzystałam do zrobienia chleba.

Jeśli interesuje Was yerba mate, zapraszam do sprawdzenia poprzedniego wpisu – tutaj link: https://viagusto.pl/zestaw-startowy-yerba-mate-taragui-maracuya-konkurs/

Zestaw startowy do yerba mate możecie wygrać w trwającym na fanpage’u na Facebooku konkursie. Serdecznie zachęcam Was do wzięcia udziału – tutaj link: https://facebook.com/ViaGustoPL/konkursYMT

 

Bezglutenowy chleb z mąką z tapioki

Drukuj
Proporcje na: formę 20 x 11 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 19 głos/y )

składniki

 

przygotowanie

  1. Do miski daj wszystkie składniki. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz całość wymieszaj i dosyp około 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 5 - 10 minut. Przełóż do foremki i ponownie przykryj, Odstaw na 20 minut.
  3. Wierzch wyrośniętego ciasta możesz posypać makiem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na pieczywo – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy