Kilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy się i jest bardzo aromatyczny. Jednym ze składników jest czerwona soczewica 🙂
Inspiracją do tego przepisu była paczka od sklepu Yerba MaTe 24 – oprócz zestawu startowego do yerba mate znalazłam w niej mąkę ryżową, mąkę z tapioki, masło orzechowe i czerwoną soczewicę. Wszystkie te składniki wykorzystałam do zrobienia chleba.
Jeśli interesuje Was yerba mate, zapraszam do sprawdzenia poprzedniego wpisu – tutaj link: https://viagusto.pl/zestaw-startowy-yerba-mate-taragui-maracuya-konkurs/
Zestaw startowy do yerba mate możecie wygrać w trwającym na fanpage’u na Facebooku konkursie. Serdecznie zachęcam Was do wzięcia udziału – tutaj link: https://facebook.com/ViaGustoPL/konkursYMT

składniki
- 120 g mąki ryżowej
- 120 g mąki z tapioki
- 1/4 szklanki ugotowanej i zblendowanej czerwonej soczewicy (50 g suchej)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 7 g drożdży instant
- 150 ml wody
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
przygotowanie
- Do miski daj wszystkie składniki. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz całość wymieszaj i dosyp około 2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 5 – 10 minut. Przełóż do foremki i ponownie przykryj, Odstaw na 20 minut.
- Wierzch wyrośniętego ciasta możesz posypać makiem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na pieczywo – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW