Kotlety, które przygotujesz z jednego głównego składnika. Nie rozlatują się, są zwarte i odpowiednio wilgotne.

składniki
- 100 g grochu lub innych strączków, np. ciecierzycy (użyłam grochu łuskanego)
- soda oczyszczona
- przyprawy
- bułka tarta
przygotowanie
- Groch przelewam ciepłą wodą na sitku, a następnie moczę w zimnej wodzie przez co najmniej dobę – wody powinno być sporo, 3 razy więcej, niż grochu. Do wody należy dodać sodę oczyszczoną (niewielką ilość, dosłownie “na koniec łyżeczki” 😉 ). Co 8 godzin warto zmienić wodę.
- Namoczony groch zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub zblenduj na gładką masę. Dopraw ulubionymi przyprawami.
- Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Kotlety możesz równie dobrze upiec w piekarniku.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!


