Kotlety, które przygotujesz z jednego głównego składnika. Nie rozlatują się, są zwarte i odpowiednio wilgotne.

składniki
- 100 g grochu lub innych strączków, np. ciecierzycy (użyłam grochu łuskanego)
- soda oczyszczona
- przyprawy
- bułka tarta
przygotowanie
- Groch przelewam ciepłą wodą na sitku, a następnie moczę w zimnej wodzie przez co najmniej dobę – wody powinno być sporo, 3 razy więcej, niż grochu. Do wody należy dodać sodę oczyszczoną (niewielką ilość, dosłownie “na koniec łyżeczki” 😉 ). Co 8 godzin warto zmienić wodę.
- Namoczony groch zmiel za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub zblenduj na gładką masę. Dopraw ulubionymi przyprawami.
- Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Kotlety możesz równie dobrze upiec w piekarniku.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane


