Oto przepis na prosty i pyszny mini deser Rafaello! Doskonały na każdą okazję – sprawdzi się jako deser na słodki stół na imprezach i uroczystościach, a także jako deser do kawy.
Spis treści:
Jakie deserki można zrobić z kokosem?
Z kokosem przede wszystkim można zrobić pyszne deserki Rafaello, na które przepis znajdziesz poniżej. A oto inne kokosowe inspiracje na mini deserki:
- deserki na bazie mleczka kokosowego i nasion chia (kokosowy pudding),
- mini serniczki kokosowe na zimno,
- deserki Bounty z czekoladą,
- deser z jogurtem kokosowym, granolą i mango,
- deserki z kremem z mleczka kokosowego i białej czekolady,
- kokosowe deserki z musem malinowym.
W czym zrobić deser Rafaello?
Małe deserki Rafaello polecam przygotować w specjalnych kubeczkach do deserków. Najlepiej sprawdzą się takie o pojemności 120 ml. Można też użyć szklanek, pucharków lub eleganckich słoiczków.
Jak zrobić krem Rafaello do deserków?
Krem Rafaello do deserków można przygotować na bazie śmietanki kremówki, mleka w proszku i wiórków kokosowych. Całość ubijamy z dodatkiem cukru pudru i odrobiny likieru kokosowego (lub amaretto).
Jak zrobić polewę do Rafaello?
Polewę do ciasta lub deserków Rafaello najlepiej przygotować z białek czekolady i śmietanki kremówki. Taka polewa doskonale łączy się ze smakiem kokosa.


Przepis deser Rafaello
Ile kalorii ma deser Rafaello w kubeczku?
Z podanych proporcji otrzymasz 10 mini kokosowych deserków. Jeden deserek Rafaello ma:
- kalorie – 346 kcal
- węglowodany – 28,2 g
- białko – 5,7 g
- tłuszcze – 23,2 g
składniki
- 100 g herbatników
- 400 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 80 g mleka w proszku
- 80 g cukru pudru
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka likieru kokosowego lub amaretto (można pominąć)
Składniki na polewę:
- 90 g białej czekolady
- 50 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
przygotowanie
- Przygotuj 10 małych szklanek lub pojemniczków na deserki (ja użyłam pojemniczków o pojemności 120 ml)
- Herbatniki pokrusz lub zmiel. Na spód każdego z kubeczków wyłóż połowę herbatników.
- Następnie przygotuj krem - w misce umieść 400 g śmietanki, 80 g mleka w proszku, 80 g cukru pudru i 80 g wiórków kokosowych, a także łyżkę likieru. Całość ubijaj przez 2 minuty na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty krem.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego. Połowę kremu wyłóż na spód z herbatników.
- Na krem wyłóż drugą warstwę herbatników, a na herbatniki ponownie krem.
- Na koniec przygotuj polewę - białą czekoladę i śmietankę umieść w miseczce. Miseczkę umieść w kąpieli wodnej. Co jakiś czas mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewą polej wierzch deserków.
- Deserki włóż na kilka godzin do lodówki.
Zobacz również inne przepisy na mini deserki
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
