Najlepszy deser RAFAELLO

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Najlepszy deser RAFAELLO

Oto przepis na prosty i pyszny mini deser Rafaello! Doskonały na każdą okazję – sprawdzi się jako deser na słodki stół na imprezach i uroczystościach, a także jako deser do kawy.

Jakie deserki można zrobić z kokosem?

Z kokosem przede wszystkim można zrobić pyszne deserki Rafaello, na które przepis znajdziesz poniżej. A oto inne kokosowe inspiracje na mini deserki:

  • deserki na bazie mleczka kokosowego i nasion chia (kokosowy pudding),
  • mini serniczki kokosowe na zimno,
  • deserki Bounty z czekoladą,
  • deser z jogurtem kokosowym, granolą i mango,
  • deserki z kremem z mleczka kokosowego i białej czekolady,
  • kokosowe deserki z musem malinowym.

W czym zrobić deser Rafaello?

Małe deserki Rafaello polecam przygotować w specjalnych kubeczkach do deserków. Najlepiej sprawdzą się takie o pojemności 120 ml. Można też użyć szklanek, pucharków lub eleganckich słoiczków.

Jak zrobić krem Rafaello do deserków?

Krem Rafaello do deserków można przygotować na bazie śmietanki kremówki, mleka w proszku i wiórków kokosowych. Całość ubijamy z dodatkiem cukru pudru i odrobiny likieru kokosowego (lub amaretto).

Jak zrobić polewę do Rafaello?

Polewę do ciasta lub deserków Rafaello najlepiej przygotować z białek czekolady i śmietanki kremówki. Taka polewa doskonale łączy się ze smakiem kokosa.



Przepis deser Rafaello

Ile kalorii ma deser Rafaello w kubeczku?

Z podanych proporcji otrzymasz 10 mini kokosowych deserków. Jeden deserek Rafaello ma:

  • kalorie – 346 kcal
  • węglowodany – 28,2 g
  • białko – 5,7 g
  • tłuszcze – 23,2 g
Najlepszy deser RAFAELLO

Mini deser Rafaello

Drukuj
Proporcje na: 10 sztuk
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 8 głos/y )

składniki

  • 100 g herbatników
  • 400 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 80 g mleka w proszku
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka likieru kokosowego lub amaretto (można pominąć)

Składniki na polewę:

  • 90 g białej czekolady
  • 50 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)

przygotowanie

  1. Przygotuj 10 małych szklanek lub pojemniczków na deserki (ja użyłam pojemniczków o pojemności 120 ml)
  2. Herbatniki pokrusz lub zmiel. Na spód każdego z kubeczków wyłóż połowę herbatników.
  3. Następnie przygotuj krem - w misce umieść 400 g śmietanki, 80 g mleka w proszku, 80 g cukru pudru i 80 g wiórków kokosowych, a także łyżkę likieru. Całość ubijaj przez 2 minuty na wysokich obrotach, aż powstanie gęsty krem.
  4. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego. Połowę kremu wyłóż na spód z herbatników.
  5. Na krem wyłóż drugą warstwę herbatników, a na herbatniki ponownie krem.
  6. Na koniec przygotuj polewę - białą czekoladę i śmietankę umieść w miseczce. Miseczkę umieść w kąpieli wodnej. Co jakiś czas mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Gotową polewą polej wierzch deserków.
  7. Deserki włóż na kilka godzin do lodówki.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na mini deserki


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.