Przedstawiam Wam przepis na najlepsze wegańskie brownie! Receptura jest bardzo prosta, a ciasto wychodzi wilgotne i pięknie wypieczone mimo braku jajek.
Jak zrobić pyszne brownie bez jajek?
Brownie bez jajek przygotujesz z dodatkiem kleiku z siemienia lnianego. Oprócz mąki pszennej dodałam też mąkę kokosową, którą możesz zamienić na zmielone migdały. Oczywiście nie może też zabraknąć gorzkiej czekolady oraz kakao. Dokładny przepis na pyszne brownie znajdziesz poniżej.
Przepis na wegańskie brownie krok po kroku

składniki
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 180 g mąki pszennej
- 120 g mąki kokosowej lub zmielonych migdałów
- 120 g margaryny roślinnej
- 250 g cukru pudru
- 140 ml wody
- 50 g kakao
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 130 ml gorącej wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
przygotowanie
- Zmielone siemię lniane zalej 130 ml gorącej wody, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut.
- W tym czasie w rondelku umieść czekoladę, wodę, margarynę oraz kawę. Całość podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia czekolady, co jakiś czas mieszając.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier puder – wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę. Na koniec dodaj kleik z siemienia lnianego i ponownie wymieszaj.
- Mąkę wymieszaj z mąką kokosową (lub mielonymi migdałami), kakao, proszkiem do pieczenia i solą.
- Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Gotową masę wyłóż do dużej prostokątnej formy i wyrównaj. Brownie piecz 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najlepsza sałatka z burakiem i serem feta
- Proteinowy piernik z wiśniami – PRZEPIS
- Zapiekany makaron jak Burger Drwala! (elektryczny Lunch Box)
- Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – idealne na Święta
- Domowa gorąca czekolada z cynamonem i imbirem
- Desery z czekoladą, które warto przygotować


