Dyniowe kluski śląskie to alternatywa dla tradycyjnego dania, w którego skład wchodzą ziemniaki. Jednak w swoim przepisie zamieniłam je na świeżą dynię, dodając do niej ryż oraz mąkę kukurydzianą. Kluski świetnie smakują z sosem, z cebulką, czy też jako zamiennik ziemniaków. Są one syte, więc idealnie sprawdzą się przy jesiennych obiadach, w czasie sezonu na dynię.
składniki
- 700g świeżej dynii
- 100g ryżu (u mnie brązowy)
- około 200g mąki kukurydzianej
- przyprawy (sól, pieprz, curry, bazylia, suszona włoszczyzna)
przygotowanie
- Ryż gotujemy z solą, curry i suszoną włoszczyzną lub według własnego sposobu.
- Obraną dynię trzemy na tarce, a następnie podsmażamy z solą do zmięknięcia.
- Ryż oraz dynię mieszamy wraz z mąką kukurydzianą. Jej ilość jest zależna od rodzaju ryżu oraz dyni, więc dodajemy jej taką ilość, aby uzyskać zwartą masę. Całość możemy doprawić ulubionymi przyprawami.
- Jeśli złączyliśmy gorący ryż oraz dynię, masę warto ostudzić, aby stwardniała.
- Z masy formujemy kluski na wzór klusek śląskich.
- Kluski gotujemy około 10 minut w lekko osolonej wodzie.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
2 komentarze
wow, nigdy nie jadłąm klusek dyniowych 🙂 ciekawy pomysł na danie!
Przy okazji chciałabym Ciebie zaprosić na Mikołajkowy konkurs blogowy, w którym można wygrać wybrane przez siebie rzeczy do 500zł 🙂
http://ddob.com/blog/id/972/mikolajki-z-ddob-x-dawanda-zgarnij-prezenty-dla-siebie-i-bliskich
Dziękuję za zaproszenie, na pewno zapoznam się z konkursem, pozdrawiam 🙂