Przepis na kruche ciasto kawowe z bezą to ciasto idealne na każdą okazję! Połączenie kruchego ciasta, kawowego kremu, powidła śliwkowego i bezy jest przepyszne.
Krem kawowy do tego ciasta przygotujesz na bazie jajek ubitych na parze. To tradycyjny krem, który najczęściej stosuje się do tortu. Krem tradycyjnie przygotowuje się na bazie masła, jednak w tym przepisie dodałam również mascarpone, aby krem nie był zbyt ciężki.
Spis treści:
Jaka mąka jest najlepsza do kruchego ciasta?
Do kruchego ciasta najlepsza jest mąka pszenna krupczatka (typ 450 lub 500). Z mąką krupczatką ciasto wychodzi idealnie kruche. Można również użyć maki tortowej (typ 450), albo pomieszać mąkę krupczatkę i tortową pół na pół.
Jak zrobić krem kawowy z jajkami na parze?
Aby przygotować krem do ciasta z na bazie jajek na parze i kawy rozpuszczalnej, w szklanej lub metalowej misce należy wymieszać jajka, cukier i kawę rozpuszczalną. Następnie miskę należy umieścić na parze (na garnku z gotującą się wodą). Całość ubijamy na parze przez 15 minut, po czym zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia, po czym stopniowo łączymy z ubitym masłem.


Przepis na ciasto kawowe z bezą
Zobacz również inne przepisy na ciasta z kawą
- tarta z kawą i mlecznym kremem
- kawowe ciasto ze śmietanką
- sernik Tiramisu
- tort z kremem kawowym i chałwą
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


