To ciasto może stać się Twoim ulubionym deserem! Najlepsza wuzetka, jaką do tej pory jadłam – czyli wu zetka z porzeczkowym kremem.
Wuzetka z porzeczkami jest niezwykle puszysta i delikatna. Dzięki dodatkowi porzeczek ciasto jest lekko orzeźwiające, a także pięknie wygląda. Zobacz, jak zrobić to pyszne kultowe ciasto w nowej odsłonie!
Z jakich warstw składa się ta wuzetka z porzeczkami?
- kakaowy biszkopt z olejem
- śmietanowy krem z porzeczkami
- polewa czekoladowa
Możesz również skorzystać z tego przepisu i stworzyć krem do ciasta z innymi owocami – zamiast porzeczek możesz użyć np. truskawek, malin, borówek, czy też śliwek.
Dokładny przepis na wuzetkę znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na ciasta z kremem:
- ciasto Nesquik z czekoladowym kremem
- lekkie ciasto z puszystym mlecznym kremem
- kokosowe ciasto z ananasem

PRZEPIS – porzeczkowa wuzetka

składniki
Składniki na ciasto do wuzetki:
- 5 jajek
- 125 g cukru
- 75 g mąki (użyłam krupczatki)
- 40 g kakao
- 40 g oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem do ciasta z porzeczkami:
- 400 g śmietanki 30% lub 36%
- 250 g śmietany 18% (kwaśnej)
- 250 g porzeczek (czerwonych)
- 180 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki agaru lub 2 łyżki żelatyny
Składniki na polewę z czekolady:
- 150 g czekolady mlecznej
- 100 g śmietanki 30% lub 36%
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić ciasto na wuzetkę?
- Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach.
- Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
- Teraz dodaj strużką olej, cały czas ubijając.
- Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu ciasto równo wyrośnie i nie będzie kurczyło się po bokach. Proporcje są podane na formę o wymiarach 24×24 cm. Jeśli chcesz zrobić ciasto na dużą blachę, pomnóż składniki 1,5 raza.
- Gotową masę wylej do formy.
- Ciasto piecz 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu ciasto wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij z formy. Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić krem do wuzetki z porzeczkami?
- Umyte porzeczki zblenduj na mus.
- Schłodzoną śmietankę 30% lub 36% ubij na sztywno. Teraz dodawaj po łyżce kwaśnej śmietany, następnie po łyżce zblendowanych porzeczek i na koniec po łyżce cukru pudru. Dodaj również ekstrakt waniliowy.
- Agar lub żelatynę zalej odrobiną zimnej wody (użyj tyle wody, aby tylko zalać agar lub żelatynę). Wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia.
- W tym czasie wcześniej upieczone i wystudzone ciasto przekrój na pół, aby otrzymać dwa blaty ciasta. Dolny blat ciasta umieść w formie lub w rancie. Jeśli Twoje ciasto wyszło suche, możesz je dodatkowo naponczować (np. wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i odrobiną cukru pudru).
- Jeśli używasz agaru, napęczniały przełóż do małego rondelka i podgrzewaj do momentu zagotowania.
- Natomiast napęczniałą żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (nie gotuj).
- Kiedy rozpuszczony agar/żelatyna lekko ostygnie, dodawaj po trochę do kremu z porzeczkami, ubijając całość. Kiedy krem będzie wymieszany, wyłóż go na dolny blat ciasta i wyrównaj. Możesz odłożyć kilka łyżek kremu do rękawa cukierniczego, aby stworzyć dekorację na wierzchu ciasta.
- Na wyrównany krem połóż górny blat ciasta i delikatnie dociśnij. Całość włóż do lodówki.
Jak zrobić polewę na wuzetkę?
- Teraz możesz przygotować polewę – czekoladę i śmietankę umieść w miseczce i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Letnią, jeszcze dość płynną polewę wylej na wierzch ciasta. Wyrównaj i włóż do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy i kremu – polecam zostawić ciasto na noc w lodówce przed podaniem.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Zobacz również inne pomysły na desery i ciasta z porzeczkami:
- Ciasto porzeczkowo-kokosowe z kruszonką: Delikatne i wilgotne ciasto z dodatkiem świeżych porzeczek, które łączą się z kokosowym smakiem. Na górze znajduje się chrupiąca kruszonka dodająca kontrastu.
- Tarta porzeczkowa z białą czekoladą: Krucha tarta z wyłożonym dżemem z porzeczek, a na nim warstwa kremu z białą czekoladą. Dekoracyjnie ułożone porzeczki na wierzchu dodają koloru i świeżości.
- Ciasto jogurtowe z porzeczkami i miętą: Lekkie i orzeźwiające ciasto z jogurtem greckim, z dodatkiem porzeczek i drobno posiekanej mięty. Idealne na letnie dni.
- Rogale z nadzieniem porzeczkowym: Puszyste drożdżowe rogale z nadzieniem z porzeczek. Posypane cukrem pudrem lub polane polewą.
- Ciasto z kremem i porzeczkami: Ciasto przekładane delikatnym kremem budyniowym i świeżymi porzeczkami pomiędzy warstwami. Całość ozdobiona bitą śmietaną lub lukrem.
- Ciasto kruche z porzeczkami i migdałami: Kruche ciasto wyłożone porzeczkami, posypane prażonymi migdałami. Kombinacja kilku smaków i tekstur w jednym cieście.
- Babeczki z kruszonką i porzeczkami: Małe babeczki z soczystym nadzieniem porzeczkowym i złocistą, chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz





1 komentarzy
[…] […]