Ta sałatka to najlepsza sałatka porowa, jaką jadłam! Z kilku prostych składników można zrobić sałatkę, która sprawdzi się na każdą okazję i posmakuje każdemu.
Spis treści:
Jak przygotować pora do sałatki?
Jeśli przygotowujesz sałatkę z porem, najpierw go obierz. Następnie pokrój w półplasterki i przelej gorącą wodą, a później od razu zimną. Tak przygotowanego pora należy odcisnąć z nadmiaru wody i gotowe! Dokładny przepis na sałatkę porową znajdziesz poniżej.
Jakiego sera żółtego użyć do sałatki?
Do sałatki można użyć wielu rodzajów sera żółtego. Świetnie sprawdzi się gouda, ementaler, czy cheddar. Ważne, aby ser miał dość wyrazisty smak i był odpowiednio twardy (aby nie rozpadał się po wymieszaniu wszystkich składników).
Jak przechowywać sałatkę z majonezem?
Sałatki z majonezem należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sałatkę należy przechowywać maksymalnie do 3-4 dni.


Przepis – najlepsza sałatka porowa
Ile kalorii ma porcja sałatki z porem?
Z podanych proporcji otrzymasz 8 porcji sałatki. Jedna porcja ma:
- kalorie – 248 kcal
- węglowodany – 7,3 g
- białko – 11,2 g
- tłuszcze – 18,8 g
Zobacz również inne przepisy na smaczne sałatki
- jajeczna sałatka z makaronem
- sałatka z porem i selerem
- sałatka z selerem naciowym i jajkiem
- warstwowa sałatka z grzankami
- sałatka z tortellini bez szynki
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
