Strona główna PrzepisyDietaWegańskaNACHOSY z sosem z ciecierzycy – również wersja wegańska i bezglutenowa

NACHOSY z sosem z ciecierzycy – również wersja wegańska i bezglutenowa

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Domowe nachosy? Tak, to możliwe 🙂 Są proste w przygotowaniu, a także bardzo tanie – potrzebujemy jedynie mąkę, olej, wodę oraz przyprawy i zioła. Zrobiłam je w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej, ale mąką jaglaną możemy zastąpić mąką pszenną.

Nachosy podajemy z sosem – najczęściej spotykane są pomidorowy oraz serowy, jednak ja zrobiłam sos z ciecierzycy i awokado. Dip ten stosowałam także jako pasta do pieczywa.

Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu 🙂

Nachosy z sosem z ciecierzycy

Drukuj
Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 16 głos/y )

składniki

Nachosy:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej mąki jaglanej
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

Sos z ciecierzycy:

  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 awokado
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 - 300 ml wody
  • do smaku sól, pieprz, curry

Sposób przygotowania znajdziecie w filmiku powyżej.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

Sprawdź najnowsze przepisy

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.