Domowe nachosy? Tak, to możliwe 🙂 Są proste w przygotowaniu, a także bardzo tanie – potrzebujemy jedynie mąkę, olej, wodę oraz przyprawy i zioła. Zrobiłam je w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej, ale mąką jaglaną możemy zastąpić mąką pszenną.
Nachosy podajemy z sosem – najczęściej spotykane są pomidorowy oraz serowy, jednak ja zrobiłam sos z ciecierzycy i awokado. Dip ten stosowałam także jako pasta do pieczywa.
Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu 🙂
składniki
Nachosy:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej mąki jaglanej
- 6 łyżek oleju kokosowego
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
Sos z ciecierzycy:
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 awokado
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 - 300 ml wody
- do smaku sól, pieprz, curry
Sposób przygotowania znajdziecie w filmiku powyżej.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Deser z kajmakiem (4 składniki)

- Koktajl warzywny z blendera

- Lekkie sałatki na imprezy (10 przepisów)

- Mój sprawdzony przepis na kluski śląskie

- Sałatka z czerwoną fasolą z orzechami

- 5 przepisów na najlepsze zupy na zimę
