Oto przepis na bezmięsną musakę! Musaka wegetariańska to połączenie bakłażanów, sosu pomidorowego z granulatem sojowym, a także sosu beszamelowego i sera fety. Całość tworzy aromatyczną zapiekankę, idealną na obiad, czy kolację.
Spis treści:
Jak zrobić wegetariańską musakę?
Aby przygotować bezmięsną wersję musaki, zamiast mielonego mięsa użyj granulatu sojowego. Granulat sojowy należy namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody i przygotować tak, jak mielone mięso. Innymi zamiennikami mięsa w musace może być zmielone lub pokruszone tofu, czerwona soczewica lub drobno posiekane pieczarki. Dokładny przepis na wegetariańską musakę znajdziesz poniżej.
Czym doprawić musakę?
Sos pomidorowy, który jest główną częścią musaki, warto doprawić czosnkiem, oregano i bazylią. Warto dodać również białe wytrawne wino, które sprawia, że sos ma głęboki smak. Natomiast do sosu beszamelowego, oprócz soli i pieprzu należy dodać szczyptę gałki muszkatołowej.


Przepis – musaka wegetariańska
Ile kalorii ma porcja wegetariańskiej musaki?
Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje wegetariańskiej musaki. Jedna porcja ma:
- kalorie – 395 kcal
- węglowodany – 24,3 g
- białko – 21,9 g
- tłuszcze – 22,4 g
Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie dania
- wrap z boczniakami Kentucky
- wegetariańska zupa fasolowa
- bezmięsne kotlety siekane
- krokiety z kapustą i grzybami
- tofu z warzywami po pekińsku
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


