Ten mus cappuccino z białą czekoladą jest przepyszny! Wychodzi puszysty i lekki, ale intensywny w smaku. Świetnie sprawdzi się na każdą okazję – czy to jako deser do kawy lub po obiedzie, czy deser na imprezach i uroczystościach.
Spis treści:
Jakiego cappuccino użyć do tego musu?
Do przygotowania puszystego musu użyj cappuccino w proszku – najlepiej takiego dobrej jakości, bo takie ma najwięcej smaku (czyli po prostu wybierz to droższe cappuccino). Ja użyłam waniliowego, ale możesz też użyć innego ulubionego smaku.
Jak ubić białka na parze?
Białka ubite na parze są bardzo stabilne! Aby je przygotować, białka należy umieścić w szklanej lub metalowej misce. Do białek dodajemy cukier i miskę umieszczamy w kąpieli wodnej, czyli umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (wody powinno być na wysokość 3-4 cm, a miska nie może dotykać wody).
Białka z cukrem należy ubijać na parze przez około 5 minut, czyli do uzyskania gęstej i sztywnej piany. Białka ubijamy mikserem, na wysokich obrotach. Dokładny przepis na białka ubite na parze znajdziesz poniżej.
Jak przechowywać mus cappuccino?
Mus cappuccino z białą czekoladą należy przechowywać w lodówce i najlepiej spożyć w ciągu 2 dni. Mus nie nadaje się do mrożenia.


Przepis na puszysty mus cappuccino
Ile kalorii ma porcja musu cappuccino z białą czekoladą?
Z podanych proporcji otrzymasz 6 porcji musu cappuccino. Jedna porcja ma:
- kalorie – 355 kcal
- węglowodany – 32 g
- białko – 6,4 g
- tłuszcze – 21,6 g
Zobacz również inne przepisy z cappuccino
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

