Muffiny Reeses to kakaowe muffinki z nadzieniem orzechowym i kremem orzechowym na wierzchu. Te wilgotne muffiny rozpływają się w ustach i przypominają smak uwielbianych czekoladek Reeses.
Spis treści:
Jakiego masła orzechowego użyć do muffinek?
Do muffinek najlepiej użyć masło orzechowe dobrej jakości – czyli takie, które nie zawiera zbędnych dodatków (najlepiej, jeśli będzie składać się w 100% z orzechów). Do kremu na wierzch muffinek wybierz gładkie masło orzechowe, a do środka możesz użyć zarówno gładkiego masła orzechowego, jak i tego z kawałkami orzechów.
Jak upiec idealne muffiny?
Aby upiec idealne muffiny, osobno wymieszaj suche składniki, a osobno mokre. Następnie do suchych składników wlej mokre i wszystko wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto przełóż do papilotek (do 2/3 wysokości) i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika.
Jak zrobić orzechowy krem do dekoracji muffinek?
Krem do dekoracji muffinek najlepiej przygotować na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mascarpone ubijamy ze śmietanką, a następnie dodajemy cukier puder. Aby uzyskać krem orzechowy, do całości dodaj masło orzechowe. Krem gotowy! Dokładny przepis na taki krem znajdziesz poniżej.


Przepis na muffiny Reeses
Ile kalorii ma muffinka Reeses z kremem?
Z podanych proporcji otrzymasz 12 muffinek Reeses z kremem. Jedna muffinka z kremem ma:
- kalorie – 382 kcal
- węglowodany – 28,8 g
- białko – 8 g
- tłuszcze – 25,6 g
Zobacz również inne przepisy z masłem orzechowym
- orzechowe ciasto z kremem
- wafle z masą czekoladowo-orzechową
- deserki Kinder Bueno
- orzechowe ciasto z mini biszkoptami
- ciasteczka Snickers bez cukru
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


