Miękkie, puszyste, lekkie i świeże dzięki truskawkom – takie właśnie są dzisiejsze muffinki. Krem stworzyłam na bazie kaszy manny oraz dodałam troszkę agaru, aby krem miał bardziej ścisłą konsystencję. Całość prezentuje się naprawdę pięknie 🙂

składniki
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- 40 g cukru
- 40 ml oleju
- 2 łyżki (80 g) musu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
Krem:
- 300 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 50 ml mleka roślinnego (sojowe)
- 30 g cukru
- 30 g kaszy manny (3 łyżki)
- 1 niepełna łyżeczka agaru
przygotowanie
- W jednej misce wymieszaj mokre składniki na ciasto (mleko roślinne, olej, mus jabłkowy oraz ocet jabłkowy), a w drugiej suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy). Następnie mokre składniki wlej do suchych i całość wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. Gotowym ciastem wypełnij foremki na muffinki do 2/3 wysokości. Piecz je 20 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- Truskawki zblenduj (jeśli użyjesz mrożonych, to wcześniej je podgrzej luz rozmroź). Do truskawkowego musu dodaj cukier. Całość wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Zimne mleko roślinne wymieszaj z kaszą manną oraz agarem. Powstałą mieszaninę dodaj do gotujących się truskawek. Całość gotuj mieszając przez 5 minut. Gotowy krem zostaw do przestudzenia – co jakiś czas mieszaj.
- Kiedy krem będzie letni, za pomocą szprycy przystrój nim babeczki. Całość zostaw do całkowitego wystygnięcia kremu.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!

