Artykuł sponsorowany
‘Mleko’ roślinne jest coraz bardziej popularne nie tylko wśród wegan, wegetarian i osób z nietolerancją na mleko pochodzenia zwierzęcego, ale również ze względu na swoje właściwości odżywcze jak i smakowe. Poznaj jego zalety razem z CentrumBio!
Dlaczego napój a nie mleko?
Zgodnie z prawem Unii Europejskiej produkty pochodzenia wyłącznie roślinnego nie mogą być sprzedawane pod nazwą “mleko” – jest ona zastrzeżona wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego nie używamy zwrotu mleko roślinne, a napój roślinny.
Napój roślinny w kuchni
Napój roślinny coraz częściej jest wykorzystywany w kuchni jako zamiennik mleka zwierzęcego, nie tylko ze względu na nietolerancje czy też alergie na mleko krowie, ale po prostu ze względu na swoje właściwości i smak.
Napój roślinny świetnie sprawdzi się w deserach, wypiekach czy jako dodatek do zup i sosów.
Na bazie napoju roślinnego możemy przygotować pyszne i pełnowartościowe koktajle owocowe lub warzywne na drugie śniadanie, podwieczorek czy też po treningu z dodatkiem odżywki białkowej.
Mając na uwadze czas jesienny proponujemy przepis na pyszny wzmacniający koktajl z wykorzystaniem wegańskiego ‘mleka’ w proszku.
Składniki do przygotowania koktajlu
- garść szpinaku,
- pół banana,
- 1/4 mango,
- 2 plasterki imbiru,
- 20 g ‘mleka’ migdałowego w proszku La Mandorle,
- 150-200 ml wody.
Sposób przygotowania
Wrzuć wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj. Delektuj się jego smakiem zaraz po przygotowaniu, ponieważ wtedy zawiera najwięcej witamin i właściwości odżywczych!
Jak wybrać napój roślinny
Napój roślinny w proszku dostępny jest w różnych wersjach smakowych. Najlepsze z nich są migdałowe i kokosowe. Poszczególne rodzaje wegańskich napojów różnią się między sobą pod względem składu. Dlatego podkreślamy, jak ważne jest czytanie etykiet produktów i opisów producenta, dotyczących wartości odżywczych.
Wybierając napój roślinny warto zwrócić uwagę na napoje fortyfikowane. Proces ten polega na wzbogacaniu napojów o jeden czy więcej składników odżywczych, niezależnie od tego czy występują one w danym produkcie naturalnie czy też nie. Warto zwrócić uwagę na te, które są wzbogacone w wapń, witaminy z grupy B takie jak B12, B2 oraz magnez i cynk.
Zalety wegańskiego ‘mleka’ w proszku
Zaletą wegańskiego ‘mleka’ w proszku jest jego sypka forma, która zdecydowanie wydłuża czas przechowywania. Dodatkowo taki produkt możesz zabrać ze sobą na wyjazd. Dzięki temu samodzielnie możesz zdecydować ile w danym dniu chcesz wypić swojego ulubionego napoju roślinnego, nie martwiąc się, że się zepsuje!