Wpis sponsorowany
Napoje roślinne stały się popularnym zamiennikiem mleka nie tylko wśród wegan, ale i osób, które rezygnują ze spożywania nabiału. W tej kategorii wyróżnia się m.in. napoje migdałowe. Dowiedz się, dlaczego są chętnie wybierane i poznaj ich cenne właściwości.
Jakich substancji odżywczych dostarcza mleko migdałowe?
Choć określenie „mleko” jest zarezerwowane wyłącznie dla produktów pochodzenia zwierzęcego, to w potocznym języku właśnie takiego określenia używa się dla napojów roślinnych. Nie bez powodu, ponieważ mleko migdałowe posiada walory smakowe, które docenia spora grupa amatorów tradycyjnych produktów. Smak jest lekko słodkawy z wyczuwalną nutą orzechową. Jednak najwięksi fani sięgają po mleko migdałowe nie tylko ze względu na zaspokojenie potrzeb kubków smakowych, co niewątpliwie jest zaletą tego napoju!
Migdały są bogate w białko i zawierają aż 18 z 20 aminokwasów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w tym m.in.:
- argininę, która wspiera wydolność mięśni podczas wysiłku,
- leucynę wpływającą na zwiększenie masy mięśniowej,
- metioninę biorącą udział w procesach metabolicznych,
- tryptofan, który uczestniczy w syntezie białek.
Wśród cennych składników mineralnych, których jednym ze źródeł może stać się mleko migdałowe, wymienia się przede wszystkim fosfor, wapń i żelazo. Równie istotne dla zachowania dobrego zdrowia jest dostarczanie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, których napój migdałowy jest cennym źródłem.
Roślinne zamienniki popularnych produktów w Twojej kuchni
Okazuje się, że migdały są wykorzystywane przez producentów żywności nie tylko w formie mleka, ale także innych produktów niezbędnych w kuchni. Jeżeli dążysz do całkowitej eliminacji laktozy, nabiału lub składników pochodzenia zwierzęcego, z pewnością przydadzą Ci się podstawowe zamienniki. Jednym z takich produktów jest śmietanka migdałowa Ecomil. Ma odpowiednią formułę, która nie powoduje ścinania się podczas gotowania. Ponadto możesz wymieszać ją z kwaśnymi składnikami bez obaw o zmianę smaku czy konsystencji posiłku.

Wybieraj wyłącznie napoje roślinne wysokiej jakości! Rób zakupy odpowiedzialnie
Zanim dokonasz wyboru, zwróć uwagę, czy wszystkie składniki migdałowego napoju, śmietanki lub jakiegokolwiek innego produktu roślinnego pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych. To ważne, aby weryfikować takie informacje przed zakupem. Upewnij się, że producent zadbał o umieszczenie w nich wyłącznie bezpiecznych składników wysokiej jakości, a nie zbędnych wypełniaczy, takich jak:
- konserwanty,
- barwniki,
- gluten,
- drożdże.
Pozbawione takich substancji są produkty marki Ecomil, które możesz nabyć m.in. w sklepie internetowym Organic Market. Kupując w tym miejscu, zyskujesz dostęp nie tylko do szerokiego asortymentu ekologicznych i tradycyjnych produktów! Otrzymasz zakupy z dostawą do domu i więcej nie będziesz martwić się o ciężkie siatki, które musisz przetransportować ze sklepu do domu. To wygodne rozwiązanie, które pozwoli Ci zaoszczędzić sporo czasu. Jednocześnie zyskujesz możliwość dokładnego przemyślenia zakupu każdej pozycji z listy w domowym zaciszu.
Wykorzystaj potencjał napojów roślinnych w swojej kuchni
Choć jeszcze niedawno dieta bezmleczna, wegańska lub wegetariańska wydawały się nowoczesnym i nieco odległym pomysłem, to obecnie coraz więcej osób decyduje się na wprowadzenie takiego sposobu żywienia na co dzień. Spowodowane jest to coraz większą świadomością konsumentów, a przede wszystkim wzrostem dostępności do różnorodnych wyrobów pochodzenia roślinnego. Produkty migdałowe wciąż zyskują popularność jako dodatek do kawy, herbaty czy owsianki. Jednak ich zastosowanie okazuje się znacznie szersze! Z powodzeniem można dodać je do zup, sosów, naleśników i koktajli. W zasadzie nie ma ograniczeń co do ich stosowania, ponieważ wysoka jakość sprawia, że znajdują się na liście składników wielu smakowitych dań.
Najlepsi producenci żywności dbają, aby mleko i śmietanka dodawały potrawom jakości i wyjątkowego aromatu. Jak się okazuje, coraz szersza grupa osób docenia niepowtarzalne walory smakowe napojów roślinnych i przekonują się do nich nawet ci, którzy do tej pory byli zwolennikami produktów zwierzęcych.