Przepis na pączki z ciasta francuskiego jest idealny dla osób, które nie robią pączków ze względu na czasochłonne przygotowanie ciasta. Pomysł, który Wam dzisiaj przedstawiam może przekona Was do robienia pączków? 🙂
Do nadzienia użyłam truskawkowej marmolady, jednak możesz zdecydować jakiego nadzienia użyjesz – może to być na przykład budyń, albo krem czekoladowy,
Zapraszam 🙂
Przepis na pączki z ciasta francuskiego
składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ulubiona marmolada lub inne nadzienie (krem czekoladowy, budyń itp.)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
przygotowanie
- Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 12 części.
- Na każdy z kawałków ciasta daj około pół łyżeczki nadzienia.
- Teraz czas uformować pączki – polecam Ci zobaczyć mój sposób, który pokazałam na filmiku powyżej. Ciężko opisać go słowami 🙂 Pączki możesz też uformować inną techniką – ważne, aby “zamknąć” w środku nadzienie i stworzyć kuleczkę 🙂
- Gotowe pączki smaż na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej olej rzepakowy lub kokosowy). Wcześniej daj do niego kawałek obranego ziemniaka – dzięki temu unikniesz pienienia. Kiedy pączki z jednej strony będą już rumiane odwróć je na drugą stronę.
- Ostygnięte pączki posyp cukrem pudrem.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.