Mini Kopce Kreta

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Mini Kopce Kreta

Mini wersja ciasta Kopiec Kreta! Te mini Kopce Kreta będą idealne na słodki stół, a także na imprezy, przyjęcia, czy po prostu jako deser do kawy.

Jak zrobić mini kopce kreta?

Przygotowanie mini kopców kreta jest niezwykle proste. Spód takich mini kopców to okrągłe kruche ciasteczko. Na środek ciasteczka wykładamy kawałek banana, a następnie wykładamy bitą śmietanę, tworząc kopiec. Całość posypujemy lub obtaczamy w pokruszonych kruchych ciasteczkach i gotowe! Dokładny przepis na mini kopce kreta znajdziesz poniżej.

Jak zrobić kopiec kreta bez pieczenia?

Aby przygotować kopiec kreta bez pieczenia, zamiast kakaowego ciasta użyj kakaowych kruchych ciasteczek.

Jakieś śmietany użyć do kopca kreta?

Do przygotowania kopca kreta najlepiej użyć śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36%. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Jak przechowywać kopiec kreta?

Mini kopce kreta, tak jak tradycyjne ciasto kopiec kreta należy przechowywać w lodówce. Najlepiej w zamkniętym pojemniku lub pod kloszem, aby nie wysychało.



Przepis na mini Kopce Kreta

Ile kalorii ma mini Kopiec Kreta?

Z podanych proporcji otrzymasz 10 mini Kopców Kreta. Jeden Kopiec Kreta z tego przepisu ma:

  • kalorie – 163 kcal
  • węglowodany – 13,1 g
  • białko – 1,5 g
  • tłuszcze – 11,6 g
Mini Kopce Kreta

Mini Kopce Kreta

Drukuj
Proporcje na: 10 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 6 głos/y )

składniki

  • 100 g okrągłych kakaowych kruchych ciasteczek
  • 250 g śmietanki kremówki (36%)
  • 20 g cukru pudru
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

przygotowanie

  1. Przygotuj 10 okrągłych kruchych ciasteczek - to będą spody kopców kreta.
  2. Pozostałe ciasteczka zmiel - np. w malakserze.
  3. Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do szklanej miski. Dodaj 20 g cukru pudru i ubijaj na wysokich obrotach, aż uzyskasz bitą śmietanę.
  4. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj i dodaj do bitej śmietany, wymieszaj. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego.
  5. Banana pokrój w plasterki o grubości 1,5 cm. Plasterki skrop sokiem z cytryny.
  6. Następnie przejdź do złożenia mini kopców kreta. Na środek każdego z ciasteczek wyłóż plasterek banana. Dookoła i na wierzch wyłóż bitą śmietanę z czekoladą, tworząc kopiec.
  7. Na koniec całość posyp zmielonymi ciasteczkami. Możesz też delikatnie obtoczyć kopce w zmielonych ciasteczkach.
  8. Gotowe mini kopce kreta przechowuj w lodówce.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na desery


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.