Mini wersja ciasta Kopiec Kreta! Te mini Kopce Kreta będą idealne na słodki stół, a także na imprezy, przyjęcia, czy po prostu jako deser do kawy.
Spis treści:
Jak zrobić mini kopce kreta?
Przygotowanie mini kopców kreta jest niezwykle proste. Spód takich mini kopców to okrągłe kruche ciasteczko. Na środek ciasteczka wykładamy kawałek banana, a następnie wykładamy bitą śmietanę, tworząc kopiec. Całość posypujemy lub obtaczamy w pokruszonych kruchych ciasteczkach i gotowe! Dokładny przepis na mini kopce kreta znajdziesz poniżej.
Jak zrobić kopiec kreta bez pieczenia?
Aby przygotować kopiec kreta bez pieczenia, zamiast kakaowego ciasta użyj kakaowych kruchych ciasteczek.
Jakieś śmietany użyć do kopca kreta?
Do przygotowania kopca kreta najlepiej użyć śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36%. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Jak przechowywać kopiec kreta?
Mini kopce kreta, tak jak tradycyjne ciasto kopiec kreta należy przechowywać w lodówce. Najlepiej w zamkniętym pojemniku lub pod kloszem, aby nie wysychało.


Przepis na mini Kopce Kreta
Ile kalorii ma mini Kopiec Kreta?
Z podanych proporcji otrzymasz 10 mini Kopców Kreta. Jeden Kopiec Kreta z tego przepisu ma:
- kalorie – 163 kcal
- węglowodany – 13,1 g
- białko – 1,5 g
- tłuszcze – 11,6 g
składniki
- 100 g okrągłych kakaowych kruchych ciasteczek
- 250 g śmietanki kremówki (36%)
- 20 g cukru pudru
- 20 g gorzkiej czekolady
- 1 banan
- 1 łyżeczka soku z cytryny
przygotowanie
- Przygotuj 10 okrągłych kruchych ciasteczek - to będą spody kopców kreta.
- Pozostałe ciasteczka zmiel - np. w malakserze.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do szklanej miski. Dodaj 20 g cukru pudru i ubijaj na wysokich obrotach, aż uzyskasz bitą śmietanę.
- Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj i dodaj do bitej śmietany, wymieszaj. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego.
- Banana pokrój w plasterki o grubości 1,5 cm. Plasterki skrop sokiem z cytryny.
- Następnie przejdź do złożenia mini kopców kreta. Na środek każdego z ciasteczek wyłóż plasterek banana. Dookoła i na wierzch wyłóż bitą śmietanę z czekoladą, tworząc kopiec.
- Na koniec całość posyp zmielonymi ciasteczkami. Możesz też delikatnie obtoczyć kopce w zmielonych ciasteczkach.
- Gotowe mini kopce kreta przechowuj w lodówce.
Zobacz również inne przepisy na desery
- rurki z kremem cytrynowym
- naleśniki Kinder Country
- monoporcja truskawkowa
- tartaletki z karmelem i bitą śmietaną
- ciasteczka Malinowa Chmurka
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


