Lubisz gorącą czekoladę? Co powiesz na mini deserki a’la gorąca czekolada z piankami marshmallow? To pyszny przepis na czekoladowy deserek, który naprawdę warto przygotować!
Spis treści:
Jakiej czekolady użyć do deserków?
Do czekoladowych deserków najlepiej użyć czekolady deserowej lub gorzkiej. Czekolada deserowa to taka, która zawiera między 30% a 70% kakao. Natomiast gorzka czekolada jest najbardziej intensywna w smaku – zawiera minimum 70% miazgi kakaowej. Można również użyć czekolady mlecznej, w zależności od przepisu.
Najlepiej wybierać czekolady wysokiej jakości, z prostym składem. Dobra czekolada podkreśli smak deseru i sprawi, że konsystencja kremów będzie aksamitna, a polewa gładka i błyszcząca.
Jak zrobić prosty krem czekoladowy?
Krem czekoladowy do deserków możesz zrobić na przykład rozpuszczając gorzką czekoladę w śmietance. Następnie dodać mleko z odrobiną mąki ziemniaczanej i cukru pudru, po czym całość zagotować, mieszając. Tak przygotowany krem należy odstawić do całkowitego wystudzenia, a wystudzony ubić, aby stał się bardziej puszysty. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Jakich pianek użyć do tego deserku?
Do deserków a’la gorąca czekolada możesz użyć wybranych, ulubionych pianek marshmallow. Możesz wybrać smak i kolor taki, jaki najbardziej lubisz.
Jak przechowywać deserki?
Deserki najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać je dłużej, polecam włożyć je do zamykanego pojemnika lub owinąć folią spożywczą.


Przepis na deser Gorąca Czekolada z piankami
Ile kalorii ma jeden deserek a’la gorąca czekolada?
Z podanych proporcji otrzymasz 4 deserki w szklankach o pojemności 200 ml. Jeden taki deser ma:
- kalorie – 456 kcal
- węglowodany – 51 g
- białko – 5,1 g
- tłuszcze – 26,4 g
Zobacz również inne przepisy na desery z czekoladą
- czekoladowy deser Ferrero Rocher
- deser Nesquik
- czekoladowy deser Prince Polo
- czekoladowy deser ze śliwkami
- mini deserki Snickers
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
