Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryMini deserki jak gorąca czekolada z piankami

Mini deserki jak gorąca czekolada z piankami

podpis: Monika Jerzak
2 min (czas czytania)
Mini deserki jak gorąca czekolada z piankami

Lubisz gorącą czekoladę? Co powiesz na mini deserki a’la gorąca czekolada z piankami marshmallow? To pyszny przepis na czekoladowy deserek, który naprawdę warto przygotować!

Jakiej czekolady użyć do deserków?

Do czekoladowych deserków najlepiej użyć czekolady deserowej lub gorzkiej. Czekolada deserowa to taka, która zawiera między 30% a 70% kakao. Natomiast gorzka czekolada jest najbardziej intensywna w smaku – zawiera minimum 70% miazgi kakaowej. Można również użyć czekolady mlecznej, w zależności od przepisu.

Najlepiej wybierać czekolady wysokiej jakości, z prostym składem. Dobra czekolada podkreśli smak deseru i sprawi, że konsystencja kremów będzie aksamitna, a polewa gładka i błyszcząca.

Jak zrobić prosty krem czekoladowy?

Krem czekoladowy do deserków możesz zrobić na przykład rozpuszczając gorzką czekoladę w śmietance. Następnie dodać mleko z odrobiną mąki ziemniaczanej i cukru pudru, po czym całość zagotować, mieszając. Tak przygotowany krem należy odstawić do całkowitego wystudzenia, a wystudzony ubić, aby stał się bardziej puszysty. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Jakich pianek użyć do tego deserku?

Do deserków a’la gorąca czekolada możesz użyć wybranych, ulubionych pianek marshmallow. Możesz wybrać smak i kolor taki, jaki najbardziej lubisz.

Jak przechowywać deserki?

Deserki najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać je dłużej, polecam włożyć je do zamykanego pojemnika lub owinąć folią spożywczą.



Przepis na deser Gorąca Czekolada z piankami

Ile kalorii ma jeden deserek a’la gorąca czekolada?

Z podanych proporcji otrzymasz 4 deserki w szklankach o pojemności 200 ml. Jeden taki deser ma:

  • kalorie – 456 kcal
  • węglowodany – 51 g
  • białko – 5,1 g
  • tłuszcze – 26,4 g
Mini deserki jak gorąca czekolada z piankami

Deserki a'la gorąca czekolada z piankami

Drukuj
Proporcje na: 4 sztuki Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 5 głos/y )

składniki

  • 220 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 160 ml mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 30 g cukru pudru (3 łyżki)
  • 100 g pianek marshmallow

przygotowanie

  1. Do rondelka wlej 220 g śmietanki kremówki. Dodaj 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki. Całość podgrzewaj mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  2. W miseczce wymieszaj 160 ml mleka z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, po czym dodaj do rondelka z rozpuszczoną czekoladą i śmietanką. Dodaj też 30 g cukru pudru.
  3. Całość wymieszaj i mieszając, podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania. Przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Wystudzony krem ubij mikserem przez 2 minuty na najwyższych obrotach, aby stał się gładki i puszysty.
  5. Przygotuj 4 małe szklanki lub pojemniczki na deserki. Ja użyłam szklanek o pojemności 200 ml.
  6. Do każdej ze szklanek wyłóż krem czekoladowy - polecam to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego.
  7. Na wierzch każdego z deserków wyłóż pianki marshmallow. Możesz je pokroić na mniejsze kawałki.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na desery z czekoladą


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.