Świeże, pachnące domowe drożdżówki z makiem – kto o nich nie marzy? Okazuje się, że przygotowanie pysznych bułeczek nie jest takie trudne. Drożdżowe ciasto co prawda wymaga cierpliwości, ale nawet jeśli to Twój pierwszy raz z domowymi bułeczkami, to na pewno sobie poradzisz! 🙂
Do przygotowanie masy makowej nie musisz posiadać maszynki, aby zmielić mak. Namoczony mak możesz zblendować blenderem ręcznym – ja właśnie w taki sposób przygotowuję masę makową i gwarantuję, że mak będzie miękki i pyszny 🙂
Przepis na drożdżówki z makiem krok po kroku

składniki
Ciasto:
- 350 g mąki (użyłam 250 g mąki typu 450 i 100 g typu 720)
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka (użyłam owsianego)
- 40 g cukru
- 50 ml oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
Nadzienie:
- 300 g maku
- 50 g margaryny lub oleju kokosowego
- 30 g cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- ½ łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki słodkiego syropu (użyłam syropu z agawy)
- 2 łyżki dżemu (smak dżemu jest obojętny, ja użyłam brzoskwiniowy)
- bakalie (można pominąć) – orzechy, rodzynki, żurawina, morele
Lukier:
- 60 g cukru pudru
- 1 – 1,5 łyżki soku z cytryny
przygotowanie
- Mak opłucz pod bieżącą wodą na drobnym sitku. zalej wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) – możesz też użyć mleka (może być roślinne), jednak w zupełności wystarczy woda. Następnie zagotuj i odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie mak odcedź (na gazie lub ściereczce) i zmiel w maszynce lub zblenduj blenderem na miękką masę.
- Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, 1 łyżką wody i 1 łyżką mąki. Odstaw do podwojenia swojej objętości.
- Zmielony mak wymieszaj z roztopionym tłuszczem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, syropem, dżemem oraz wcześniej namoczonymi i posiekanymi bakaliami. Do masy makowej dodaj również 2-3 łyżki wyrośniętego drożdżowego rozczynu.
- Mąkę wymieszaj z pozostałym drożdżowym rozczynem, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. Mieszając, stopniowo dodawaj letnie mleko i olej. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem 10 minut. Po tym czasie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość, potrwa to ok. 1 godzinę).
- Wyrośnięte ciasto lekko wyrób, a następnie rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach 50 x 30 cm. Ciasto posmaruj równomiernie masą makową, a następnie zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na 7-8 równych części. Na każdej drożdżówce zrób wgłębienie, np. za pomocą łyżki drewnianej (spójrz na zdjęcia zamieszczone poniżej).
- Drożdżówki ułóż w odstępach na blaszce do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz 20 minut.
- Wystudzone drożdżówki polej lukrem – lukier przygotujesz, mieszając dokładnie ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Wierzch możesz posypać posiekanymi orzechami lub startą skórką z cytryny.
porady
Możesz również użyć gotowej masy makowej.
Sprawdź inne przepisy na śniadania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).







