Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką, czyli mini chałki. Bułki są miękkie, a waniliowa kruszonka dodaje im pysznego smaku. Ciasto przygotujesz bez dodatku jajek – drożdżówki są wegańskie.
Jak zrobić mini chałki z kruszonką?
Przygotowanie mini chałek rozpocznij od wyrobienia drożdżowego ciasta. Następnie kiedy ciasto wyrośnie, formujemy bułki, układamy je na blasze i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy na rumiany kolor.
Przepis na miękkie bułeczki drożdżowe krok po kroku

składniki
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej (użyłam typ 550)
- 150 ml mleka (użyłam mleka owsianego)
- 4 g suchych drożdży lub 10 g świeżych drożdży
- 30 ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 30 g cukru
- szczypta soli
- szczypta kurkumy (dla koloru)
Kruszonka:
- 30 g margaryny lub masła
- 50 g mąki pszennej
- 20 g cukru waniliowego (można użyć zwykłego, ale z cukrem waniliowym kruszonka będzie jeszcze smaczniejsza)
przygotowanie
- Na początek przygotuj ciasto drożdżowe – ciepłe mleko (około 35 stopni Celsjusza) wymieszaj z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki (odebranymi z 300 g). Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut – drożdże zaczną rosnąć i całość powinna podwoić swoją objętość.
- Pozostałą część mąki przesiej i wsyp do miski. Do mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, szczyptę soli i szczyptę kurkumy. Całość wymieszaj i wyrabiaj przez 5 minut (ręcznie lub mikserem/robotem). Po 5 minutach wyrabiania do ciasta dodaj olej i wyrabiaj jeszcze przez 5-10 minut. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do ręki/miski.
- Zarobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę – margarynę (lub masło) wymieszaj z mąką i cukrem waniliowym – wszystkie składniki rozetrzyj na kruszonkę i włóż do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągnij z miski i delikatnie zarób. Następnie pokrój na 4 części i uformuj płaskie okręgi. Ułóż je w odstępach na blasze do pieczenia. Wierzch każdej z bułeczek posyp kruszonką. Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 20 minut. Po tym czasie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 15 minut – do zarumienienia.
Sprawdź inne przepisy na bułki i chleby – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW



