Proste bagietki czosnkowe. Mają w sobie o wiele mniej tłuszczu, niż bagietki czosnkowe ze sklepu. Przygotujesz je bardzo szybko. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane ze świeżą sałatką. Idealnie pasują na grilla.

składniki
- 400 g mąki (użyłam 300 g mąki typu 450 i 100 g mąki typu 720)
- 220 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- szczypta kurkumy (dla koloru)
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki wody
Masło czosnkowe:
- 70 g margaryny lub masła
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można pominąć lub zamienić na inne zioło, np. lubczyk)
- 1/3 łyżeczki soli
przygotowanie
- Składniki na rozczyn wymieszaj tak, aby rozpuścić drożdże. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia (czyli na ok. 15 minut) w ciepłe miejsce.
- 300 g mąki przesiej, dodaj sól i kurkumę. Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn, wodę oraz olej. Całość wymieszaj i wyrabiaj przez 10 minut. Zarobione ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po 2 godzinach ciasto wyciągnij z lodówki, dodaj 100 g mąki i ponownie wyrób. Następnie podziel na dwie części i uformuj bagietki. Wyłóż je na blachę do pieczenia (w dość dużych odstępach, ponieważ bagietki urosną), przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie przygotuj masło czosnkowe – ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Wyrośnięte bagietki natnij w kilku miejscach pod kątem. W nacięcia nałóż masło czosnkowe.
- Bagietki włóż do zimnego piekarnika, następnie nastaw na 180 stopni Celsjusza i piecz do zarumienienia, czyli ok. 30 – 35 minut.


