Szukasz przepisu na mięciutkie rogaliki drożdżowe? Mam dla Ciebie przepis na rogaliki bez jajek, które wychodzą miękkie i puszyste. Te rogaliki smakują pysznie z każdym nadzieniem!
Czy zamiast suchych drożdży można użyć świeżych?
Tak, zamiast 7 g suchych drożdży możesz użyć 20 g świeżych drożdży. Jednak w przypadku użycia świeżych drożdży, najpierw należy zrobić zaczyn – czyli drożdże należy rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, a następnie odstawić na około 10 minut, po czym dodać do reszty składników i wyrobić ciasto.
Ile czasu i w jakiej temperaturze piec rogaliki drożdżowe?
Rogaliki drożdżowe należy piec około 15-17 minut w 170 stopniach Celsjusza. Czas pieczenia zależy jednak od wielkości rogalików.
Pomysły na nadzienie do drożdżowych rogalików!
Drożdżowe rogaliki możesz nadziać marmoladą, kremem czekoladowym, kremem waniliowym, twarożkiem, kremem orzechowym, powidłami, konfiturą, kremem pistacjowym, makiem, a także owocami (np. jabłkami, czy malinami).
Przepis na mięciutkie rogaliki drożdżowe
Zobacz również inne przepisy na rogaliki: