Lubicie ostre dodatki do dań? Podjęłam wyzwanie i przy dzisiejszym przepisie wykorzystałam pastę habanero z ostrych papryczek ze sklepu Dubai Food. Podobno produkt tylko dla odważnych… Choć na zdjęciach wszystko wygląda niepozornie, to uwierzcie, że pikantność sięga zenitu 😀 Polecam Ci spróbować pastę habanero z Dubai Food i sprawdzić swoją wytrzymałość, ale bądź ostrożny z jej ilością 😀
Link do pasty habanero: http://www.dubaifood.pl/pl/p/Pasta-habanero-500g-MEGA-OSTRA/1419
Dzięki sklepowi Dubai Food zainteresowałam się kuchnią wschodu – poniżej znajdziecie przepis na tureckie danie, jakim jest mercimek koftesi. Są to kotleciki z czerwonej soczewicy, kuskusu lub kaszy bulgur i natki pietruszki. Jest to bardzo prosty pomysł na zdrową i delikatną przekąskę, dodatek do obiadu lub kolację.
PS Na zdjęciu możecie zobaczyć piękny dzbanek, który również znajdziecie w sklepie Dubai Food: http://www.dubaifood.pl/pl/p/Dzbanek-do-herbaty-0%2C7L-stal-nierdzewna/796

składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 0,5 szklanki kuskusu
- 3 szklanki wody
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodna)
- 1/4 łyżeczki pasty habanero (możesz dodać więcej, jeśli lubisz ostre dania)
- natka pietruszki (ok. 5 łodyżek)
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego
przygotowanie
- Czerwoną soczewicę opłucz, a następnie zalej 3 szklankami gorącej wody. Całość gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i wymieszaj z kuskusem. Przykryj i odstaw na 20 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z dodatkiem soli na oleju kokosowym. Kiedy cebula zeszkli się, zdejmij ją z ognia i wymieszaj z koncentratem pomidorowym, mieloną papryką oraz ostrą pastą habanero.
- Kiedy soczewica i kuskus odpoczną, wymieszaj je z podsmażoną cebulą z resztą składników oraz posiekaną natką pietruszki.
- Z powstałej masy uformuj podłużne kotleciki. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
1 komentarzy
Habanero to tylko przedsionek do prawdziwej ostrości 🙂 ale przepis bardzo fajny i zrobię na parapetówkę 😀