Przepis na warzywne placki z cukinii i marchewki – chrupiące i rozpływające się w ustach! Te placki są bardzo proste w przygotowaniu.
Placuszki z cukinią i marchewką będą świetną opcją na obiad, kolacje, a także na drugie śniadanie. Możesz je zjeść z kwaśną śmietaną, ze świeżą sałatką lub jako dodatek do głównego dania.
Co zrobić, żeby placki z cukinii nie rozpadały się?
Oto kilka pomocnych sposobów na usmażenie nierozpadających się placków z cukinii i marchewki! Po pierwsze, startą cukinię wymieszaj z odrobiną soli, odstaw na kilka minut, po czym dobrze odciśnij z wody. Zbyt mokra masa sprawi, że placki będą się rozpadały podczas smażenia i nie będą chrupiące. Po drugie, do masy na placki z cukinii dodaj jajka i odrobinę mąki, aby całość była zwarta.
Jak smażyć placki z cukinii, żeby były chrupiące?
Placki z cukinii i marchewki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po około 3 minuty z każdej strony. Aby placki z cukinii były chrupiące, ważne jest, żeby dobrze odcisnąć startą cukinię. Nadmiar wody może sprawić, że placki staną się wilgotne i miękkie, dlatego odciśnięcie cukinii jest bardzo ważne.
Z czym podać placki z cukinii i marchewki?
Warzywne placki możesz podać jako samodzielne danie. Świetnie smakują z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem. Placki z cukinii i marchewki mogą być także dodatkiem do głównego dania.
Jak odgrzać placki z cukinią i marchewką?
Usmażone placki możesz podgrzać na kilka sposobów. Pierwszym sposobem jest odgrzanie ich na suchej patelni po 2 minuty z każdej strony. Drugim sposobem jest odgrzanie placków w piekarniku – wystarczy kilka minut w 180 stopniach Celsjusza. Warto użyć również frytkownicy beztłuszczowej.

Przepis na placki z cukinii i marchewki
Zobacz również inne przepisy na warzywne kotlety:
- kotlety z boczniaków
- ziemniaczane kotlety z kaszy bulgur
- jajeczne kotlety z korzeniem pietruszki
- kotlety z czerwonej fasoli z kukurydzą
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


