Mazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem, karmelem i czekoladą. Tą, najbardziej znaną mi wersję mazurka zrobiłam w formie wegańskiej i bezglutenowej. Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu BioFarma – dzięki temu mój wielkanocny mazurek składa się w pełni ze sprawdzonych składników.
Zajrzyj do BioFarmy– zobaczysz, że warto 🙂 Stacjonarnie we Wrocławiu oraz online pod linkiem https://biofarma.com.pl/
Do poszczególnych produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej 🙂

składniki
Ciasto:
- 250 g mąki jaglanej
- 150 g oleju kokosowego
- 80 g cukru brązowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka roślinnego
- szczypta kurkumy
Karmel:
- 200 ml mleczka kokosowego 80%
- 120 g cukru brązowego
- 2 łyżki masła orzechowego
Czekolada:
- 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)
- 40 g oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki cukru brązowego
Dodatkowo:
przygotowanie
- Aby przygotować ciasto do miski daj wszystkie składniki. Wymieszaj i wyrób z nich gładkie ciasto. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia formę i za pomocą wałka oraz rąk uformuj z niego kształt jajka (polecam zobaczyć Ci na filmiku powyżej). Pamiętaj, aby zrobić wyższe boki. Możesz też użyć zwykłej formy. Ciasto piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- W celu przygotowania karmelu do garnka daj mleczko kokosowe, cukier i masło orzechowe. Całość zagotuj i gotuj przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Następnie zostaw do lekkiego przestygnięcia. Po około 15 minutach karmel wylej na ciasto.
- Składniki na czekoladę daj do miseczki i roztop w kąpieli wodnej. Poczekaj, aż całość trochę zgęstnieje, po czym wylej na karmel.
- Wierzch ozdób płatkami migdałowymi.
- Ciasto włóż na noc do lodówki.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!