Wielkanocny mazurek różany z białą czekoladą na pistacjowym kruchym cieście to przepis, który warto wypróbować! Połączenie kruchego ciasta z pistacjami z niezwykle aromatyczną konfiturą z płatków róży i białą czekoladą tworzy wyjątkowe ciasto. Mazurek jest idealnie słodki – czyli dokładnie taki, jaki powinien być tradycyjny mazurek.
Spis treści:
Jak zrobić kruche ciasto z pistacjami?
Aby przygotować pistacjowe kruche ciasto, do ciasta dodaj zmielone pistacje. Należy dodać trochę mniej mąki, aby ciasto zachowało odpowiednią konsystencję. Kruche ciasto z pistacjami pieczemy dokładnie tak, jak standardowe kruche ciasto. Dokładny przepis na takie kruche ciasto znajdziesz poniżej.
Jak przechowywać mazurka?
Gotowego mazurka najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu – może to być chłodna spiżarnia lub lodówka. Mazurka należy włożyć do zamykanego pojemnika lub przykryć go folią spożywczą. Mazurka spokojnie możesz przechowywać nawet przez 5-7 dni. Jeśli jednak mazurek zawiera świeże owoce lub delikatny krem, wtedy należy spożyć go do 2 dni od przygotowania.


Przepis – mazurek różany z białą czekoladą
Ile kalorii ma kawałek mazurka różanego z białą czekoladą?
Z podanych proporcji otrzymasz 12 porcji mazurka. Jedna porcja mazurka różanego z białą czekoladą i pistacjami ma:
- kalorie – 450 kcal
- węglowodany -52,2 g
- białko – 5,8 g
- tłuszcze – 24,4 g
Zobacz również inne przepisy na ciasta wielkanocne
- babka drożdżowa z rodzynkami
- cytrynowe ciasto z chałwą
- sernik krakowski z kratką
- sernik Leśny Mech
- ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


