Wielkanocny mazurek różany z białą czekoladą na pistacjowym kruchym cieście to przepis, który warto wypróbować! Połączenie kruchego ciasta z pistacjami z niezwykle aromatyczną konfiturą z płatków róży i białą czekoladą tworzy wyjątkowe ciasto. Mazurek jest idealnie słodki – czyli dokładnie taki, jaki powinien być tradycyjny mazurek.
Spis treści:
Jak zrobić kruche ciasto z pistacjami?
Aby przygotować pistacjowe kruche ciasto, do ciasta dodaj zmielone pistacje. Należy dodać trochę mniej mąki, aby ciasto zachowało odpowiednią konsystencję. Kruche ciasto z pistacjami pieczemy dokładnie tak, jak standardowe kruche ciasto. Dokładny przepis na takie kruche ciasto znajdziesz poniżej.
Jak przechowywać mazurka?
Gotowego mazurka najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu – może to być chłodna spiżarnia lub lodówka. Mazurka należy włożyć do zamykanego pojemnika lub przykryć go folią spożywczą. Mazurka spokojnie możesz przechowywać nawet przez 5-7 dni. Jeśli jednak mazurek zawiera świeże owoce lub delikatny krem, wtedy należy spożyć go do 2 dni od przygotowania.


Przepis – mazurek różany z białą czekoladą
Ile kalorii ma kawałek mazurka różanego z białą czekoladą?
Z podanych proporcji otrzymasz 12 porcji mazurka. Jedna porcja mazurka różanego z białą czekoladą i pistacjami ma:
- kalorie – 450 kcal
- węglowodany -52,2 g
- białko – 5,8 g
- tłuszcze – 24,4 g
składniki
Składniki na kruche ciasto z pistacjami:
- 50 g pistacji bez łupinek (czyli około 100 g pistacji z łupinkami)
- 300 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
Składniki na wierzch mazurka:
- 200 g białej czekolady
- 120 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 330 g konfitury z płatków róży
- kilka pistacji
przygotowanie
Proporcje są na formę wielkości 24x24 cm lub formę na mazurka 21x31 cm.
Jak zrobić kruche ciasto z pistacjami?
- Pistacje obierz z łupinek, a następnie zmiel w malakserze lub w młynku do kawy.
- W misce umieść 300 g mąki pszennej, dodaj 50 g zmielonych pistacji. Dodaj też 170 g schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki. Szybko rozcieraj masło z mąką i pistacjami palcami lub użyj malaksera, czy robota, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj 50 g cukru pudru i 2 żółtka. Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Uważaj, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo.
- Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby się schłodziło.
- Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na wielkość nieco większą od wielkości formy. Przełóż ciasto do formy, dociskając je do dna i boków formy. Z ciasta na bokach uformuj równy rant o wysokości 1-1,5 cm. Nadmiar ciasta wystający ponad tę wysokość odetnij nożem.
- Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wypełnij obciążeniem, takim jak kulki ceramiczne, suchy ryż lub fasola. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 15 minut.
- Po 15 minutach usuń papier do pieczenia z obciążeniem. Wstaw formę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut, aż spód będzie suchy i lekko zarumieniony. (Możesz też upiec ciasto bez obciążenia - wtedy piecz łącznie przez 25 minut. Jednak bez obciążenia ciasto może się wybrzuszyć.)
- Wyjmij upieczony spód z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Jak zrobić mazurka z konfiturą z płatków róży?
- W rondelku umieść 200 g białej czekolady i 120 g śmietanki kremówki. Całość podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia na 10 minut.
- Upieczony i wystudzony kruchy spód mazurka posmaruj 150 g konfitury z płatków róży.
- Pozostałe 180 g konfitury z płatków róży dodaj do przestudzonej białej czekolady ze śmietanką. Całość wymieszaj i wylej na kruche ciasto posmarowane konfiturą.
- Wierzch mazurka posyp posiekanymi pistacjami.
- Całość włóż na noc do lodówki, aby krem stężał.
Zobacz również inne przepisy na ciasta wielkanocne
- babka drożdżowa z rodzynkami
- cytrynowe ciasto z chałwą
- sernik krakowski z kratką
- sernik Leśny Mech
- ciasto drożdżowe z serem i kruszonką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


