Strona główna PrzepisyOkazjaWielkanocMazurek różany z białą czekoladą i pistacjami

Mazurek różany z białą czekoladą i pistacjami

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Mazurek różany z białą czekoladą i pistacjami

Wielkanocny mazurek różany z białą czekoladą na pistacjowym kruchym cieście to przepis, który warto wypróbować! Połączenie kruchego ciasta z pistacjami z niezwykle aromatyczną konfiturą z płatków róży i białą czekoladą tworzy wyjątkowe ciasto. Mazurek jest idealnie słodki – czyli dokładnie taki, jaki powinien być tradycyjny mazurek.

Jak zrobić kruche ciasto z pistacjami?

Aby przygotować pistacjowe kruche ciasto, do ciasta dodaj zmielone pistacje. Należy dodać trochę mniej mąki, aby ciasto zachowało odpowiednią konsystencję. Kruche ciasto z pistacjami pieczemy dokładnie tak, jak standardowe kruche ciasto. Dokładny przepis na takie kruche ciasto znajdziesz poniżej.

Jak przechowywać mazurka?

Gotowego mazurka najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu – może to być chłodna spiżarnia lub lodówka. Mazurka należy włożyć do zamykanego pojemnika lub przykryć go folią spożywczą. Mazurka spokojnie możesz przechowywać nawet przez 5-7 dni. Jeśli jednak mazurek zawiera świeże owoce lub delikatny krem, wtedy należy spożyć go do 2 dni od przygotowania.



Przepis – mazurek różany z białą czekoladą

Ile kalorii ma kawałek mazurka różanego z białą czekoladą?

Z podanych proporcji otrzymasz 12 porcji mazurka. Jedna porcja mazurka różanego z białą czekoladą i pistacjami ma:

  • kalorie – 450 kcal
  • węglowodany -52,2 g
  • białko – 5,8 g
  • tłuszcze – 24,4 g
Mazurek różany z białą czekoladą i pistacjami

Mazurek różany z białą czekoladą i pistacjami

Drukuj
Proporcje na: 21x31 cm lub 24x24 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 7 głos/y )

składniki

Składniki na kruche ciasto z pistacjami:

  • 50 g pistacji bez łupinek (czyli około 100 g pistacji z łupinkami)
  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na wierzch mazurka:

  • 200 g białej czekolady
  • 120 g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 330 g konfitury z płatków róży
  • kilka pistacji

przygotowanie

Proporcje są na formę wielkości 24x24 cm lub formę na mazurka 21x31 cm.


Jak zrobić kruche ciasto z pistacjami?

  1. Pistacje obierz z łupinek, a następnie zmiel w malakserze lub w młynku do kawy.
  2. W misce umieść 300 g mąki pszennej, dodaj 50 g zmielonych pistacji. Dodaj też 170 g schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki. Szybko rozcieraj masło z mąką i pistacjami palcami lub użyj malaksera, czy robota, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodaj 50 g cukru pudru i 2 żółtka. Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto. Uważaj, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo.
  4. Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby się schłodziło.
  5. Po schłodzeniu wyjmij ciasto z lodówki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na wielkość nieco większą od wielkości formy. Przełóż ciasto do formy, dociskając je do dna i boków formy. Z ciasta na bokach uformuj równy rant o wysokości 1-1,5 cm. Nadmiar ciasta wystający ponad tę wysokość odetnij nożem.
  6. Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wypełnij obciążeniem, takim jak kulki ceramiczne, suchy ryż lub fasola. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 15 minut.
  7. Po 15 minutach usuń papier do pieczenia z obciążeniem. Wstaw formę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10 minut, aż spód będzie suchy i lekko zarumieniony. (Możesz też upiec ciasto bez obciążenia - wtedy piecz łącznie przez 25 minut. Jednak bez obciążenia ciasto może się wybrzuszyć.)
  8. Wyjmij upieczony spód z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Jak zrobić mazurka z konfiturą z płatków róży?

  1. W rondelku umieść 200 g białej czekolady i 120 g śmietanki kremówki. Całość podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia na 10 minut.
  2. Upieczony i wystudzony kruchy spód mazurka posmaruj 150 g konfitury z płatków róży.
  3. Pozostałe 180 g konfitury z płatków róży dodaj do przestudzonej białej czekolady ze śmietanką. Całość wymieszaj i wylej na kruche ciasto posmarowane konfiturą.
  4. Wierzch mazurka posyp posiekanymi pistacjami.
  5. Całość włóż na noc do lodówki, aby krem stężał.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na ciasta wielkanocne


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.