Artykuł sponsorowany
Herbata w Japonii to nie tylko codzienny napój. To bardzo ważna część tej egzotycznej dla nas kultury. Japończycy rozróżniają wiele gatunków herbaty.
Ich podział zależy nie tylko od rodzaju krzewu herbacianego i regionu, z którego pochodzą, ale również od sposobu przygotowania liści do parzenia. Jedną z najszlachetniejszych odmian jest matcha – zielona herbata występująca w postaci proszku. To właśnie matcha jest głównym bohaterem słynnej ceremonii parzenia herbaty. Cały spektakl może trwać nawet kilka godzin.
Oprócz delektowania się herbatą uczestnicy podziwiają ogród, który zazwyczaj jest miejsce ceremonii, a także specjalną ceramikę do jej serwowania. Mistrz lub mistrzyni przygotowująca herbatę matcha zawsze występuje w tradycyjnym japońskim stroju. Taka ceremonia to niezapomniane przeżycie, nawet wtedy, gdy na potrzeby turystów skrócona jest do około godziny.
Czy matcha jest dostępna w Polsce?
Aby zielona herbata matcha mogła nosić swoją nazwę, koniecznie musi pochodzić z Japonii. Na rynku jest sporo herbat reklamowanych jako japońskie, ale często chodzi tam tylko o styl. Moyamatcha.com jest sklepem specjalistycznym, gdzie można znaleźć wiele gatunków herbat japońskich, a także zaznajomić się z techniką i zaparzania i podawania.
Oprócz samej japońskiej herbaty najwyższej jakości moyamatcha.com oferuje zarówno pojedyncze czarki, przybory, jak i całe zestawy, za pomocą których można spróbować odtworzyć ceremonię parzenia herbaty w domu. Herbata matcha nie tylko charakteryzuje się wykwintnym smakiem, ale posiada również cenne właściwości zdrowotne. Dokładne informacje o tym, jak i cała historia japońskiej herbaty znajduje się na interesującym blogu sklepu moyamatcha.com.
Czy przygotowanie matchy jest trudne?
Jeśli nie chcemy naśladować wielogodzinnej ceremonii, można to zrobić dosłownie w kilkadziesiąt sekund. Mniej więcej dwie łyżeczki zalewamy gorącą – ale nie wrząca wodą – około 80 stopni. Następnie należy proszek dokładnie rozmieszać. Służy do tego specjalny pędzelek, ale można użyć nawet spieniacza do mleka. Tak przygotowany napój jest gotowy do spożycia.
Matcha może być także wykorzystywana w mniej tradycyjny sposób. Na przykład do przyrządzenia orzeźwiającego napoju z zimną wodą mineralną, z mlekiem. Jest cennym dodatkiem do lodów i deserów – jej subtelna goryczka doskonale podkreśla smak słodyczy. Doświadczenie szefowie kuchni wiedzą, że matcha jest fantastycznym wzmacniaczem smaku i wykorzystują ją w przeróżnych mniej lub bardziej egzotycznych kombinacjach.