W czasie jesiennym warto wykorzystać sezonowe produkty. Do przygotowania ciastek użyłam własnie takich składników – jest to marchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu 🙂
Zapraszam do obejrzenia przepisu 🙂

składniki
Ciasto:
- 230 g mąki orkiszowej
- 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane)
- 200 g startej na małych oczkach tarki marchewki
- 70 g cukru
- 3 łyżki zmielonego sezamu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta kardamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
Dodatkowo:
- 100 g obranych orzechów włoskich
- 80 g cukru (najlepiej trzcinowy)
- 110 ml mleczka kokosowego
przygotowanie
- Ze składników na ciasto wyrób zwarte i lepkie ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej oleju lub mąki. Gotowe ciasto włóż do zamrażarki na około 15 minut.
- Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wykrój ciastka. Piecz je 20 – 25 minut w nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza piekarniku.
- Orzechy posiekaj nożem na małe kawałki. Daj je do garnka, dodaj też cukier i mleczko kokosowe. Całość wymieszaj. Gotuj przez 20 minut co jakiś czas mieszając.
- Gotowe orzechy w karmelu wyłóż na środek każdego ciasteczka. Pozostaw do zastygnięcia karmelu.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!